Търсене
Всички публикации

В интересен свят живеем…

Събота и неделя бях отново в Белоградчик. Любим град с много приятни хора и големи приятели.

Рано сутринта с малкия ми син (почти на 3) се разхождахме из крепостта, а после слязохме и в града. Спряхме се пред може би единствената вестникарска будка. Първо потърсих в-к Капитал, но около 70-годишният дядо ми обясни, че получава само един брой и вече са го купили. Извини се и показа няколко книжки за малкия, които в крайна сметка не харесахме (поради отсъствието на Мики Маус на тях :) ). Поговорихме малко с нашия възрастен продавач на вестници, той се позабавлява с малкия Мартин… Както и да е – купих си „Преса“ и „Труд“ за 1,40лв., платих с 2лв., пожелах лек ден и си тръгнах, без да дочакам ресто. Дядо Милчо ни догони с 60 стотинки в ръка – „Рестото Ви, господине!“. Отказах да го взема и благодарих, но човекът бе настоятелен. Накрая каза: „Моля Ви, вземете ги, не съм свикнал така!“.

Почувствах се гадно – дядо Милчо явно бе приел тези 60 стотинки като обида или не знам… Взех стотинките, пожелахме си лек ден и тръгнахме с Марти към детските колички на площада.

В интересен свят живеем. Средностатистически софийски сервитьор ще се нацупи за бакшиш под 3-4 лв…. А дядо Милчо от Белоградчик не приема 60 стотинки, защото „не бил свикнал така“. Малко допълнение – от малкото прекарано време със симпатичния дядо останах с впечатление за доста интелигентен човек, за който последното, което мога да кажа, е че, е обикновен продавач на вестници. Докато в масовия случай за средностатистическия софийски сервитьор са важни бакшишът и възможностите да пооткрадне нещо от собственика на заведението, в което работи. Та… В интересен свят живеем – дядо Милчо втори ден не ми излиза от главата. Ежедневието на големия град ни променя и понякога губим ясна представа за реалността.

Аз скоро пак ще бъда в Белоградчик и се надявам отново да си купя вестник от дядо Милчо. Но този път ще си взема рестото и надявам се ще можем да поговорим повече, на чаша кафе, може би… :)

2 Responses to “В интересен свят живеем…”

Галерия
img_0726 wrc_citroen_bulgaria1 selo-tvarditsa-republika-moldova-26 vzriv-varna-audi-25 img_3290 img_3670 img_4062 img_4079