Търсене
Всички публикации

Saab продаден отново

Преди броени минути на специална пресконференция в Швеция стана ясно, че Шведската компания за електрически автомобили NEVS (шведско-японски консорциум) е купувач на Saab, От NEVS обявиха и своите приоритети:

1.  Запазване на шведското ноу-хау, проектиране, технология и производствена база, които да бъдат водещи в света.

2. Въвеждане на нови авангардни технологии от Япония под формата на ноу-хау, дизайн и други.

3. Чудесни връзки с Китай и развиване на местния пазар.

Като първи регион  Saab ще се съсредоточи върху  Китай. Първият продукт на Saab ще бъде развита 9-3 електрическа кола. След това ще бъде новото поколение на 9-3, построен върху платформата на феникс, комбинирани с най-модерна японска технология.

От NEVS заявиха, че е осигурено дългосрочно финансиране , като от компанията са закупили правата на интелектуална собственост за 9-3 и 9-5.

Очаква се  първите електромобили да слязат от конвейра през 2013 г.

Производството на бъдещите автомобили остава както досега в Тролхетан, Швеция.

Надяваме се организираните в целия свят протести ( включително и в България – тук и тук ) да са подпомогнали това решение и поредната препродажба на Saab да донесе само ползи за автомобилостроенето.

One Response to “Saab продаден отново”

  • Според други източници, купувачът не е шведско-японски консорциум, а китайско-японски и по-точно фирма от Хонг Конг и фирма от Япония, които създават нова фирма в Швеция. С други думи – изцяло азиатски капитал. Volvo Cars също беше продадена на купувач от Китай през 2010 г.

Галерия
omv-7 img_1109 iasla-pavlovo-detska-gradina-2 birmingham-37 ikea-otkrivane-otvariane-sofia-14 img_2707 img_2758 img_3296