Търсене
Всички публикации

Invest in Bulgaria ли?

Чуждите инвестиции в България през последните години се сринаха. Хора от властта всекидневно ни обясняват за усилията, които полагат, за да се обърне негативната тенденция. Имаме си и „Българска агенция за инвестиции“, която се предполага, че трябва да е основният вход за чужди капитали в България. Е да де, но не съвсем…

Владо Каролев разбуни духовете във Facebook като зададе въпроса: „Кой е по-добре? При търсене в Гуугъл “invest in Bulgaria”, държавната агенция дори излиза на второ място, след частна организация със същото име.“. И наистина, без значение дали ще търсите в google.bg или google.com (има разлика), персонализирано  или не, резултатът е един и същ – частна компания излиза пред държавната.

Държавният сайт е с архаичен дизайн и навигация, а актуалността му – 2006 г. По-неприятното е, че и частният портал не е особено поддържан. Макроданните на началната страница са от 2009 г., което не е най-актуалната информация за потенциален чужд инвеститор. Едно бързо сравнение със сайта на турската агенция за инвестиции показва как трябва да изглежда и българският…

Какво е нужно да се направи? На първо място държавните чиновници да се размърдат и напишат отлична концепция. Това е сравнително лесна задача – анализират се аналогични проекти в други държави и се избира най-добрата структура, съобразена с националните ни особености. След това се поръчва изработката на сайта (това струва не повече от 7-10 000лв. с всички екстри, а не 1-2 млн., както са свикнали в администрацията). И третата стъпка – добра оптимизация за търсачки като Google (SEO), което също няма да им струва сума по-голяма от месечен бонус на държавен служител.

2 Responses to “Invest in Bulgaria ли?”

 • Иво, това са доста правилни коментари. Радвам се да кажа, че скоро (държавната) агенция за инвестиции ще има нов сайт. Изпълнител е фирма Icygen, в момента имаме вече готова концепция за съдържанието и дизайна на страниците и ги запълваме с информация, така че би трябвало до 3-4 седмици новия сайт да заработи. И наистина разработката на новия сайт не струва няколко милиона, а 20 хиляди лева.

  Ще се опитаме да направим нещо по въпроса с оптимизацията на търсачките (за което признавам, не съм експерт). Благодаря за предложението.

  Не съм съгласен, че инвестициите са се сринали. Истината е, че 60-90% от инвестициите у нас преди кризата са се дължали на 3 сектора. Единия е финанси (т.е. парите, които чуждите банки са пращали на българските си клонове, за да се купуват апартаменти на ипотека и коли на лизинг), втория сектор е търговия (т.е. колите и телевизорите, които са били внесени от големите търговски вериги), а третия е недвижимост. Реално, инвестициите в заводи, машини и т.н. – нещата, които хората обикновено свързват с думата “инвестиции” винаги си били на ниво 1-1.5 млрд.евро годишно, а също така не са се променили особено за последните десетина години. Ако се абстрахираме от “инвестициите” във финанси, търговия и недвижимост, спад почти няма. За съжаление, “анализите” на инвестиции обикновено се правят от хора, на които цялото познание на макроикономика и инвестиции се изчерпва с това да свалят последния прес-релиз на БНБ и да сметнат разликата в проценти между две числа, без да имат каквато и да е идея какво стои зад тези числа.

  Дали нашата агенция е основен вход за капитали в България – не знам, но мисля че е една от малкото, за която почти всички големи инвеститори в България биха имали само добри отзиви. Така или иначе, приветствам всякакви идеи за подобряване на дейността на агенцията, както и за съдържанието и дизайна на сайта.

  Борислав Стефанов, изп.директор, Българска агенция за инвестиции

 • Здравейте!

  Приветствам добрите идеи и това, че се върви в правилна посока. Една молба – след като пуснете новия сайт го поддържайте, а не да бъде изоставен както сега.
  Относно инвестициите – прав сте, така е. Но съгласете се, че дори и пари налети в имоти, това са средства, които влизат в икономиката. И макар и нямащи общо с производството, те имат значение за вътрешното потребление… А силно вътрешно потребление всички знаем до какво води като процеси…

  Успех!

Галерия
nap_vazrajdane2 img_2329 mutrafon_radoslav_dimitrov_ohrana6 vzriv-varna-audi-26 pojar-letishte-varna-16_0 pojar-letishte-varna-87 img_1871 img_3050