Търсене
Всички публикации

Ощетени ли са кредитополучателите в CHF

                Кризата може и да не отмине толкова бързо, колкото се очакваше. Времената са несигурни, а хората с налични активи предпочитат да инвестират в злато и швейцарски франкове. Това е причината швейцарската валута през последните 20 месеца да отбележи силен ръст (почти 0.30 EUR) спрямо еврото и респективно лева.

                В годините на строителен бум и силен растеж на цените на имотите, някои финансови институции активно предлагаха кредити в CHF, при ниски лихви и курс на валутата. Причината бе ясна – икономиките бяха във възход, почти никой не си представяше, какво може да се случи… Златото и франкът бяха на едни от най-ниските си нива.

                Точно в този момент много българи изтеглиха кредити в швейцарски франкове, пренебрегнали златното правило задлъжнялостта да бъде във валутата, в която си получават доходите, т.е. евро или лева. Сега тези хора страдат от по-високия курс на франка и променените лихвени нива. Дори има организирана група във Facebook, репортажи по няколко телевизии…

                Решенията, които се предлагат са спорни. Едното от тях е фиксиран курс към франка (както това е направено в Унгария, страната в която 50% от кредитите са в CHF). Другото е банките да променят лихвите и да намалят дълговото им бреме. И двете решения нямат икономическа, а по-скоро социална логика. Първият вариант е почти изключен – България е фиксирала курса на лева към еврото. Ако се фиксира различен курс към франка, какво ще стане ако някой дойде и започне да изкупува масово евтини франкове, срещу евро? Да не говорим, че ще е нужна и промяна в закона за валутния борд.

                Второто решение – банките да фиксират лихвите – също е непазарно, но по-лесно осъществимо. Дори и да предположим, че някоя банка се съгласи на подобна стъпка, то какви ще са действията на хората изтеглили кредити в евро, лева или долари? Какво пречи и те да имат същите искания? Крайният резултат ще бъде лош сигнал към инвеститорите за икономическите порядки в България.

                Според мен най-добрият вариант за хората с кредити във франкове е да изчакат 2-3 години, докато франкът се върне на предишните си нива, или поне курсът му падне, спрямо еврото. Всеки друг ход е свързан с по-вероятни загуби в краткосрочен и дългосрочен план.

                Ситуацията за кредитополучателите в CHF в България ще е и урок за всички, решили да изтеглят кредит в различна валута, непознавайки потенциалните бъдещи опасности.

Графика на курса швейцарски франк - евро (източник ЕЦБ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Два репортажа на TV7, които засягат същия проблем:

http://tv7.bg/news/849642.html http://tv7.bg/news/846132.html

8 Responses to “Ощетени ли са кредитополучателите в CHF”

 • pslabakov says:

  Здравейте
  Има много хора възползвали се от този вид кредит ..
  и сега се обединяваме във фейсбук група от повече от 400 членове
  http://www.facebook.com/groups/bgchf/

 • az says:

  Ti si bil mnogo prost !

 • Нино says:

  Иво Мирчев, да беше се просветил малко преди да сътвориш тази тъпня.

 • Мари says:

  ЕХ, Ех …коментара е платен..то се вижда…а не помислихте ли, че тези пари които плащаме на банката могат да послужат и да се обърнат като потребление в страната в годините на криза.

 • mirchev says:

  Не, коментарът не е платен. :)
  Относно “просвещението” – кое в написаното не е вярно или изопачено?
  Относно този коментар: “а не помислихте ли, че тези пари които плащаме на банката могат да послужат и да се обърнат като потребление в страната в годините на криза”
  Скромното ми мнение е следното: Ако аз отида и си купя акции на определена компания и те изведнъж тръгнат рязко надолу и започна да губя хиляди някой ще ме компенсира ли?
  Всеки като е теглил кредит в CHF отлично е знаел, че валутата не е евро и че съществуват курсови разлики, както и лихвени такива. Всеки е бил отлично запознат с рисковете във флуктуацията на валутите.
  Съгласен съм, че е неприятно, но моят ипотечен кредит е в евро именно поради тази причина.

 • pslabakov says:

  След като имаш кредит не ми говори :) и ти си в кюпа .. сега като почнат да ти вдигат лихвата защото видиш ли ЕЦБ вдигали лихвата също и юрибора се вдигал .. друга песен ще запееш .. Никой от нас няма претенции към франка .. а към лихвата, която когато Либор се вдигаше .. и лихвата се вдигаше .. а когато Либор падаше лихвата си остана същата!!!
  И така ще е .. като искаш да напишеш нещо умно .. питай и пиши относно незаетата длъжност Финансов Омбудсман ..

 • mirchev says:

  Нямам претенции. Когато не съм доволен (както сега не съм от ОББ) си сменям банката. И точно това правя в момента. :)
  pslabakov, пишеш глупости. Лихвата ти е пряко отражение от оценката за риска на съответната банка. Не защитавам банката/те, напротив. И условията по договора ти са такива, че реално банката е в правото. Тя оценява съответната среда за по-рискова, съответно преценява каква лихва да бъде определена.
  Аз не съм доволен от моите 8.5% сега в ОББ и ги сменям. Ти защо не смениш Пощенска? Не можеш, защото не си си направил елементарна сметка, че взимаш кредит в пари, които не получаваш… Така са и повечето теглили кредити в швейцарски франкове.
  Когато теглиш кредит за 30+ години най-малкото трябва да се обърнеш назад в историята и да видиш, че франка е традиционна валута убежище. И това, което се случи е определена цикличност (със своите отклонения)…
  За мен взимането на кредит от физически лица за ипотека, във валута различна от тази, в която си получават доходите е меко казано неоправдано.

Галерия
img_2637 dsc09368 dsc09482 Катастрофа в Горна баня citroen-xantia-21 gerb-pytiat-kym-evropa-8 img_2868 img_4067