Търсене
Всички публикации

“24 часа” пак не са “в час”

По повод скандалите покрай яслите във в-к “24 часа” са публикували интересен материал:

                Жалка демонстрация на непрофесионализъм от страна на вестника. Защо никой не си направи труда да провери, колко са свободните места в яслите, колко са чакащите в списъците и т.н. Заглавието: “Лъжат ги, че срокът е 03.01” явно следва да покаже, че родителите, които са чакали, са били заблудени от някого. Никъде не се споменава, че свободните места са  в пъти по-малко от наличните. Както и процедурата: че в яслата влизат първите записали се деца. И как при 40 свободни места ще влязат 70 деца (колкото бяха имената, записани до 4:00 часа сутринта на 03.01.)? Всъщност свободните места конкретно за ясла №55 свършиха 50 минути след като директорката пристигна и започна записването. Причината – вече бяха записани първите 40 дечица и бяха получили изходящи номера. Това, естествено не пречи от общината да обясняват как записванията продължавали до края на 2011 г. Защото още днес е безполезно родителите да  подават заявление за детето си, след като на практика местата са изчерпани от записалите се на 03.01.2011 г.

                При това положение от материала във вестника добиваме впечатление за непрофесионално и недобросъвестно свършена журналистическа работа. В него не са проверени фактите и дори не е подписан. Не искам да обобщавам, но през последните години традиционните BG медии все повече губят обществено доверие. Другият извод, който се налага, е властовото слагачество. Част от медиите у нас се надпреварват да обслужват властта, бягайки от основната си роля – да служат на обществото.

                В материала си в.”24 часа” критикува и поведението на директорката на ясла №55. Ако някой от журналистите на вестника си беше направил труда, да дойде на място малко по-рано, щеше да види, че директорката пристигна много преди началото на работния си ден (в 5:20 часа сутринта), за да регистрира чакащите. Отнесе се с разбиране и съдейства да съкрати с няколко часа времето, в което десетки родители стояхме на студа. Направи това, което бе по силите й.

                Както служителите от общината, така и някои български медии, се опитват да прикрият един очевиден гаф на премиера Бойко Борисов. Още през 2007 г. той обеща проблемът с яслите и детските градини да бъде решен. Е, четири години по-късно той не само не е решен, а и се изостря. И благодарение на “услужливи” медии като 24 часа обществото не само няма да научи истината, а и ще получи поредното отлагане във времето. В същото време над 3000 деца няма да могат да бъдат записани в софийските ясли. И вместо кметицата Фандъкова и заместниците й да шикалкавят в интервюта, редно е да поемат личната си отговорност и да осъществят реални стъпки за решаване на този проблем!

P.S. По-долу е писмото, което изпратих до няколко медии, за да се обърне малко по-широко внимание на този проблем. Положителното е, че много от тях реагираха професионално, а екипът на bTV бе през почти цялото време при чакащите родители.

Повече за скандала с яслите можете да намерите тук:

Одисеята “Прием в ясла” – част първа (фотогалерия)

Одисеята “Прием в ясла” – част втора (фотогалерия)

Одисеята “Прием в ясла” – част трета (радиопредаване)

 

2 Responses to ““24 часа” пак не са “в час””

 • Dobrin says:

  Г-н Мирчев, след като сте застанал като един върховен образ от Чудомир /за справка – “Косачи”, Чековица/ и сепете наляво и надясно кой е в час или не е, да Ви попитам Вие в час ли сте. Разбирам, че са духовното си оцеляване търсите себеизявата и се явявате “коректив” на всичко, което Ви засяга, но не забравяте ли няколко дребни подробности по повод казуса, който толкова желаете да придобие известност. Първата подробност – сроковете за записване в детска ясла – къде са упоменати, щото изрових всичко, което е норма и не ги намерих. Втора подробност – защо смятате, че някой е длъжен да осигури място и за вашето дете в детска ясла, след като други, включително и аз, сме действали адекватно на ситуацията и сме осигурили място на децата си в ясла, пък била тя и частна. С изумление гледах как двама родители обясняват пред добреизглеждаща, но не много умна репортерка от телевизията, която явно боготворите, защото Ви е трибуна, как няма кой да гледа детето им и то зъзне с тях на любимата на всеки втори българин опашка. Странно ми е, защото ако имаше и малко разсъждение, не беше ли по-нормално единият родител да си е вкъщи с детето, а другият, като толкова държи да стои на студа – да го направи.
  Досега не бях се запознавал с “творчеството Ви”, което сега е модерно да се нарича блог. Себеизявата е една полезно действие, но когато изтъкваш себе си в първи план, тя става целенасочено действие, когато в името на това да постигнеш своето, изтъкваш проблема, който те вълнува и манипулираш обществеността дотогава, докато той стане значим и за нея. Добре сте се справил досега, пожелавам Ви да го правите и за напред. Явно това е стилът, който искате да имате!!!

 • mirchev says:

  Прочетохте ли, вникнахте ли малко в проблема поне?
  Въпросната репортерка, която коментирате дойде първа (не ми е дала трибуна, дори не исках да заставам пред камерата), отрази всички гледни точки, върна се вечерта и в 4:00 сутринта бе пак там. В същото време журналистите от “часовия вестник” ги нямаше. И тъкмо затова материалът им е комичен.
  Относно “модерното творчество” – блоговете отдавна не са нещо ново :) Но ако Вие сега ги откривате като медия – изненада!
  Обществеността никой не я е манипулирал – пред яслата имаше десетки хора, попитайте тях. Фактите са представени реално. Хубавото е, че за това помогнаха медиите, в които се работи на високо професионално ниво. А други, като “24 часа” преписаха това, което им е казал PR-ът на общината. :)

Галерия
omv-7 img_1109 iasla-pavlovo-detska-gradina-2 birmingham-37 ikea-otkrivane-otvariane-sofia-14 img_2707 img_2758 img_3296