Търсене
Всички публикации

ЕС, БГ ром, герб и… кон!

Ако все още не сте се вгледали в снимката… Тук имаме административна сграда в селище – общински център (Североизточна България). И като в старите каубойски филми главният герой си е вързал коня, докато… тегли пари! Само дето в ролята тук е БГ ром, прибиращ социалните си помощи от банкомат, до коня си, който спокойно го чака. На фона на тази картинка са гербът ни, българският флаг и този на ЕС. :)

Въпреки че не е редно да се правят заключения от един единствен фотос, съм любопитен за реакцията, ако се публикува по времето на дебата в някои страни от ЕС – “Грешка ли бе ранното приемане на България и Румъния в ЕС?”… :)

 

Снимка: Иван Иванов, Крушари, обл. Добрич

10 Responses to “ЕС, БГ ром, герб и… кон!”

 • Stoyan says:

  Даамм, без коментар!

 • Марин says:

  По принцип съм съгласен с теб, отговорът на последния ти въпрос е “Рано беше!”.
  Иначе конският превоз си е напълно екологичен транспорт. Разбира се трябва да се спазват някакви правила при отглеждане и използване на конете. Не трябва да се измъчват животните.
  В малките населени места понякога няма дори и един банкомат. Последните 2-3 правителства прехвърлиха разплащанията изцяло през (своите!) банки.

 • Валерия says:

  чудесно попадение и освен това свежо. Но смятате ли, че живейки вече половин век с нас, а може би и повече, това население ще се промени? Нима са по-различни по манталитет и степен на съзнание в Европа? Не-е моят отговор. Ако ние сме на буксир и щем-нещем по милиметър търпим някакви промени, то това неселение е обречено!Това е моят отговор-иначе – поздрави!

 • svilen says:

  Казва се “циганин” не “РОМ” !!!

 • Няма как… ще трябва да ги интегрираме… :)

 • lans link says:

  Добре де,да речем в Щатите в някой забутан щат в някакво забутано тяхно “градче” от няколко къщички дали няма да видите същата картинка?И там индианците/тамошните цигани/ също използват коне за предвижване,нали?
  А за интеграцията – не вярвам,как ще отучиш циганин като влезе в апартамент да не пали огън в хола си.

 • mir says:

  Точно така, казва се циганин!

 • svilen says:

  За циганина че си е циганина да , но да наречеш индианците американски цигани си е признак на ПЛИТКОУМНОСТ г-н lans ,не си в час …

 • Веселин Николов says:

  Споко! -Всичко си е в реда на нещата! И защо тази обикновена снимка да буди толкова много незначителни въпроси в обсъждащите я? Убедете се сами:
  Първо на първо – ние сме си в Европа! И България е съществувала много преди повечето от днешните членки на съюза да са имали идея за това що е държава!
  Второ – къде другаде да си тегли помощите, въпросния циганин, ако не на банкомата пред знамето на евросъюза, откъдето са осигурени! Иначе индивидите от тази националност да не вземат да им отидат на “гости” у тях:)
  Трето – защо се възмущавате, че господина измъчва животинчето?! Няма такова нещо! Само го прибира от паша от градската градина. Дори не го е оседлал и оборудвал за друго! Идилия…
  Четвърто – няма да споря дали названието на този етнос е роми или не! Всеки, който е чел малко история знае, че в Европа циганите (общо наименование на всички)са основно от две племенни групи: Рома и Синти. Третата група са по бреговете на Средиземно море в Африка.
  Пето – чудно е как някой хора виждат в местните цигани нещо индианско (откъде ли), а не забелязват разрухата и тревясалите плочки. Жалко е … Така няма да се оправим!
  Шесто – бакоматите и банките не са проблема ни точно в този момент! Някой да е ходил скоро да си вади документи за каквото и да е?!? Вече всеки се е убедил, че и 10 стотинки да струва услугата те задължават да платиш няколко лева за превода им (това определено е криминално), а никой до момента не е повдигнал въпроса за този чист рекет!!!
  и Седмо (последно, за да не дотягам на аудиторията) – не трябва да се притеснявате за интегрирането на момчето пред банкомата в обществото ни, никак даже! Скоро усилията на всички от досегашните ни правителства ще бъдат увенчани с успех – ще бъдем качествено и безвъзвратно интегрирани в така нареченото малцинство, а който има щастлива възможност и късмет – ще емигрира там, откъдето изпращат помощи за определени “евро”организации у нас…

  p.s. Преди години попитах една организаторка от организация за подкрепа на едно малцинство у нас – Мога ли да бъда признат за циганин? И на контравъпроса отговорих – Искам да имам права в България!
  Момичето обеща да проучи и да попита където трябва! След месец ме срещна и ми отговори с прискърбие, че това не е възможно…
  p.s.(2) Не унивайте! Винаги бъдете оптимисти – демокрацията е всесилна и един ден може да не ни бъде отказвано правото да се самоопределяме национално!

Галерия
img_2336 romans15 fsb_kontsert_ndk_2010_sofia-62 iasla-pavlovo-detska-gradina-1 selo-tvarditsa-republika-moldova-51 kiselo-mliako-priasno-mliako-elit-4 protest_orlov_most-86 2013-11-10-14-31-35