Търсене
Всички публикации

Има ли идиоти в БДЖ?

В БДЖ разработили нова “полуавтоматична” система за продажба  на билети онлайн. Точно така – полуавтоматична… Или по-скоро полуидиотиска! И на всичко отгоре са дали за разработката й 30 000лв. Подробно обяснение предлага Дневник:

“Чрез специална програма всеки бъдещ клиент на компанията може да запита за билет по избрани от него дестинации. В рамките на два работни дни служители на международното бюро “Рила” трябва да отговорят на запитването. След това клиентът може да плати билета по интернет. Той обаче не може да пътува с него , а трябва да отиде лично до някое от 12-те бюра на “Рила”, за да си го вземе. Друг вариант е да поръча доставка по пощата. Това обаче ще струва допълнително около 4.80 лв. Към сумата за поръчка на билетите се добавя и таксата за банково обслужване.”

Това е толкова абсурдно, че в първия момент, в който прочетох статията си помислих, че някой в Дневник се шегува… Двама души имат два дни, за да разгледат заявката ми?!?! Мога да платя по интернет… Ама не точно! Нямам електронен билет и ще трябва да си го получа в някое от бюрата на БДЖ… И всъщност ще платя по банка, за което ще ме таксуват?

Вярно, че нямаме очаквания в БДЖ да работят супер кадърни хора… Но не е нужно да сътворяват подобни бисери – 30 000 лв. за система, която може да се реализира с два готови плъгина под някоя платформа?!?!

Всъщност особена разлика между изградената за 30 000лв. система на БДЖ и обикновена електронна пощенска кутия няма. Описаният принцип на работа е 1:1 като функционалността на обикновен е-мейл.

През 2010г. е съвсем нормално да поръчаш нещо през мобилния си телефон и да платиш чрез него… При БДЖ обаче технологиите явно изостават… с има няма 20-30 години. Чудя се само как си прехвърлят вътрешно информацията в БДЖ, че им трябват 2 дни за отговор на заявка? Може би чрез дискети от 80-те години? :)

Ако случайно някой в БДЖ прочете това може да проследи как се работи в нормалните страни: Влизаш в интернет, избираш дестинация, поръчваш билет, плащаш (кредитна карта, през телефон, банка и т.н.), разпечатваш си билета (с баркод) и след това в съответното превозно средство той се сканира… Просто, елементарно и се практикува от години по “белите” страни!

В-к Дневник продължава “До месец БДЖ ще обяви обществена поръчка за изграждане на цялостна автоматизирана система. Тя ще позволява покупката на истински електронни билети. Тя ще струва на компанията около 1.1 млн. лв.”. УОУ! След като програмистите на БДЖ са сътворили цял мейл, сега ще отделят 1,1млн. лева за цялостна система! Забележителното (в стил държавна организация) е, че цената е “около 1,1млн. лева”.

Сега по повод на тази новина пожелавам на БДЖ една бърза проверка как точно са били изразходвани 30 000лв. за нещо, което може да се реализира 100 пъти по-евтино!

7 Responses to “Има ли идиоти в БДЖ?”

 • Tatyana says:

  Браво, абсолютно съм съгласна с горенаписаното Иво….абсолютна безсмислица. :(

 • Мария Петрова says:

  Може ли да бъде сътворено нещо още по-идиотско от това? Напълно безмислени приумици…прав си Иво!!!

 • nik666 says:

  Това трябва да кандидатства в Гинес за най-скъпа пощенска кутия.

 • ivanik says:

  Свежо: винаги е имало и ще има … :P

 • Калоян says:

  “БДЖ сами си разработили…” = Барон Мюнхаузен сам се изважда от блатото…

 • tormentor says:

  Идиоти са тези, които не разбраха, че това е допълнителна услуга за закупуване на билети. Човек дори и пица да си поръча on-line пак е принуден да си заплати доставката.

 • Boyko says:

  tormentor ti si nai golemia idiot :) kakvo znachi dori i pica ? Iskash da kajesh che pica e neshto mnogo po prosto ot edin bilet za putuvane !? I ako za pica chakash dva dni da ti kajat dali imat kashkaval za neia i posle eventualno ia poluchish po poshtata cialata v beli chervei dali shte ti haresa …
  A i kakvo dopulnitelno vidia v tova da si poruchash neshto i da ne go poluchish poneje nqkoi idiot e na nivo komunikacia: purva sreshta s PC

Галерия
img_0675 img_1322 img_1382 kulinaria_glaven_gotvach-11 bulgaria-russia_-volleyball-45 bulgaria-russia_-volleyball-56 citroen-xantia-24 img_2488