Търсене
Всички публикации

Наръчник – издаване на нови документи за самоличност

Преди месец започна сагата ми с новите документи за самоличност (повече тук). Днес вече тя е пред своя край. За тези, на които тепърва им предстои това – няколко полезни стъпки (важащи за 6-то РПУ в София):

1. Влизате в двора на РПУ-то и търсите “лелката със списъка” :)

2. Не се плашете, ако установите, че преди вас има още 2-3000 души.

3. Запишете имената си и добре запомнете номерчето, което ще ви дадат. Това е общ списък на базата, на който ще ви дадат нов номер за подаване на документи…

4. Разпитайте по колко човека минават всеки ден, така ще се ориентирате кога ще дойде вашият ред. За справка към момента в 6 РПУ – София са записани над 5000 души, а към днешна дата са стигнали до номер 3738. С други думи – до 7 работни дни ще дойде и вашият ред.

5. Разпитайте за телефон за справка, на който можете да попитате до кой номер са стигнали в конкретния ден. Така няма да се налага да се разхождате до паспортното (В 6-то РПУ телефонът е: 982 17 15).

6. Всеки ден минават между 120-140 човека, а отпадат около 180-200 номера. Причината – не всеки записал името си идва да получи талон за влизане в съответния ден. Така ако запишете днес името и сте номер 5000, означава, че след 6-7 работни дни идва и вашият ред.

7. След като сте наясно с деня, в който ще дойде вашият ред, пристигате преди 8:00 сутринта пред паспортния отдел. Малко след 8:00 шефът на отдела излиза и гражданка-доброволка му предоставя актуалния списък. Той започва от последния номер, получил покана предишния ден. Ако сте сред късметлиите ще ви дадат специален талон с индивидуален номер за деня.

8. Подавате заявлението за смяна на документите за самоличност. Дават ви номерче и ви казват кога можете да ги получите. За всеки случай, обаче не е лошо да проверите първо тук, преди да отидете до районното, за да не се окаже разходката напразна.

Междувременно ще имате шанса да се наслушате на куп бисери на разгневени граждани, подхилквания и закачливи забележки на полицаи (понякога помагат!), опити на по-силово устроени елементи да влязат, без да спазват ред и др… Обобщено ще разберете, че комунизмът “бил виновен за всичко”.

А ако трябва да сме честни ще признаем, че за 8 месеца екипът на настоящия вътрешен министър и бъдещ кандидат-президент (“Заповедта е предпоследна!”) Цветан Цветанов, можеше да направи и по-стройна организация. А се случи точно обратното – пълен хаос… за което са “виновни” предишните управляващи, разбира се… :)

12 Responses to “Наръчник – издаване на нови документи за самоличност”

 • жоро says:

  Обаче си е приключение :)

 • Добрин says:

  На този телефон: 982 17 15 току що ми отговориха “Оооу не знаеме…”!!!!!!!!
  А дори не си бях задал въпроса докрай: “Добър ден, прощавайте до кой номер днес са стиг….”
  Темерутки.

 • Добрин says:

  На този номер: 982 17 15 току що ми отговориха “Оооууу не знаеме”!!!!!!!!
  А дори не си бях задал въпроса докрай: “Добър ден, прощавайте бихте ли ми казали до кой номер са стиг….”
  Темерутки.

 • Andreytcho says:

  Една приятелка си получи дата за получаване на документите 16-ти Май. След бърза справка онлайн преди няколко дни документите бяха готови.Отива тя до гишето да си ги получи, но това ще е прекалено лесно. Има заповед от директора да не се дават документи преди датата която е обявена за получаване.Айде ходи после ми обяснявай че някога България ще се оправи.

 • Е, да… това си е жива глупост. И много хитро опитаха да прехвърлят цялата отговорност на Сименс… ;)

 • Mariana says:

  Здравейте, разбрах, че в РПУ-то могат да се подават и заявления за преиздаване на шофьорска книжка. Бихте ли ми казали, при тях ли се плаща таксата … защото в документите, които се изискват освен медицинско влиза и квитанция за платена такса?
  Благодаря предварително.

 • bateman says:

  Edin piqtel sega se varba ot BG s novi dokumenti i ne se oplakva

 • Lina says:

  А, какво да кажем за драматичния (за някои) репортаж от днес по Нова Тв http://novatv.bg/bg/news/view/7554/2010/05/14/%D0%A5%D0%B0%D0%BE%D1%81%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0 от който се разбира, че “СПИСЪКА” вече го няма и тези, които са фигурирали в него, но не е стигнал реда до тях трябва отново да отидат до “ВЕЛИКОТО 6-ТО РПУ”, за да се запишат в НОВИТЕ СПИСЪЦИ (може би)…

  Просто НЕАМ ДУМИ, егати държавата….

 • Cassiopeia says:

  В продължение на горния репортаж да разкажа и аз: След като бях 5 190 по оня списък и след като преди два – три дни стана ясно, че “оня” списък го няма…Записването вече е ден за ден… Тази сутрин в 5.05 часа се пласирах под номер 85!!! Понеже имам късмет да съм близко до районното, си отидох в къщи да изчакам да стане 8, за да се върна и да се сдобия с заветния номер:)))) ЕЕЕее, отидох, там опашката не беше по малка от вчера сутринта, ноооо аз си имах номерЧЕ. Докато стоях да отворят полицейските порти, разбрах че през нощта един човек е ПРИПАДНАЛ докато чакал… след големи крясъци и разправии и усмирение на тълпата, шефката на паспортно каза, че там нямало никакви списъци… Ееее, да обаче нашия вожд, горд ЧИЧО, който беше поел инициативата извика: “Да, хора, списък няма, но ние сме се подредили по един начин…. така че започвам да чета и имена, като си чуеш името излизах и си взимаш НОМЕРЧЕ! Ей тук се разбра за припадналия човечец и за още дузина хорица, които не са издържали на чакането. Дойде и моя ред, 65-ти, който трябва да мине някъде следобяд, ако няма токов удар, ядрен взрив, вулкан и т.н. Сега отивам до банката да си платя таксата и отивам да си чакам реда:)
  Оооо, забравих да кажа, че след като изчетоха 100-тина номера спряха със списъка и се стигна до бой, пестници, юмруци, ПЪРВА КРЪВ пред 6-то:)

 • Цветана Маринова says:

  Здравейте,току-що се връщам от 6-то РПУ.Полицаят ми обясни,че днес не мога да получа номерче.Всички номера за следващата седмица били раздадени.Нови – другия вторник.От 8:00 часа.Може би трябва да съм там в 6:00 часа, за да имам шанс да се сдобия с първия от поредицата номера, както разбирам, необходими да тръгна по пътеката, начертана ни от администрацията на министър Цветанов.
  Наистина ни направиха на маймуни.

Галерия
img_1135 img_1231 cebit_2011_hannover_hanover_bulgaria-3 bulgaria-russia_-volleyball-82 birmingham-4_0 cska-sofia-styaua-bucurest-14 img_1753 img_3251