Търсене
Всички публикации

Тотю, Тотю… много си плосък!

ГЕРБ започват да генерират гаф след гаф. Липсата на ясна стратегия с конкретни мерки и действия за излизане от кризата е генерирана с популистки изказвания на пишман политици и експерти…

Днешният бисер е на социалния министър Тотю Младенов. Г-н министърът предлага гениалната идея да се премахне плоският данък от 10% върху доходите. Типично популистки Младенов предлага да се върне подоходното облагане, защото ” всички трябва да носят тежестта, а не само най-слабите”. “По-справедливо е може би временно до края на следващата година да се въведе подоходният критерий или подоходното облагане, временно да не е 10%, да е от 10% до 22%. Според Младенов така кризата ще се понесе солидарно от всички, а не от най-уязвимите групи. Мисля, че ще намерим най-добрите решения след разговори в Националния съвет по тристранно сътрудничество”, каза още Тотю Младенов.

Това е по-голяма глупост дори и от публикуваната стенограма на разговора на Дянков с псевдопрезидента Първанов. Според Тотю Младенов системата с плоския данък е несправедлива и ощетява слабите. Това е пълна малоумщина и проява на постсоциалистически незрял популизъм.

Ако приемем грубо, че доходът на Иван е 1000лв., то той ще плаща 10% ДОД – 100лв. Петър пък получава 5000лв., съответнои той се облага с 10%, но сумата, която му се отнема е вече 500лв. Кое е несправедливото? Този, който работи повече и плаща в пъти повече. Какъв е стимулът на “слабите” (понятие, с което твърде много се спекулира) да се развиват и работят повече, след като със своите действия социалното министерство се стреми тъкмо към обратното. От друга страна тези, които заработват по-високи заплати така или иначе заплащат  за това с пропорциаонално по-висок данък. С рязко увеличение на данъците, които те трябва да плащат процесът от мотивационен се превръща в демотивационен….

И от плосък данък накрая ще си имаме само един плосък Тотю!

2 Responses to “Тотю, Тотю… много си плосък!”

 • пак аз says:

  Иво,
  имаше един плакат на митингите (или по-точно стачките) от миналата година в западна европа, който казваше:
  “Няма да ви плащаме ВАШАТА криза”.
  “Според Младенов така кризата ще се понесе солидарно от всички”
  Та в този ред на мисли да попитам с какво бедните или богатите българи са допринесли за кризата в Света та да плащат за нея?
  Само размишлявам на глас ;-) пък може и да те стимулирам с тези текст за нова тема: “ЗАЩО ДА ПЛАЩАМ ВАШАТА КРИЗА г-н министре?”

 • ALLA says:

  Друг законодателен проблем е свързан с т.нар. “таван на пенсиите”, регламентиран в Кодекса за социално осигуряване. От една страна, Кодексът въвежда принцип за пропорционалност на размера на пенсиите с големината на пенсионно-осигурителните вноски и с продължителността на осигурителния стаж. От друга страна, §6 от преходните и заключителни разпоредби въвежда ограничение върху максималния размер на пенсиите, което ощетява точно хората, които са работили най-дълго, при най-тежки условия и са плащали най-високи осигурителни вноски. Изчислената ми пенсия е 1547 лв, КЪДЕ ОТИВАТ МОЙТЕ ОСТАНАЛИ 847 лв И ЗАЩО, защо??!!! Това е абсолютен геноцид, чиста проба комунизъм! Защо определена номенклатура няма таван на пенсиите си, с какво са по-различени от мен в социално отношение бившите държавни глави, академици, член кореспонденти, председателите на НС и още и още…

Галерия
Строежът на язовир Цанков камък cska-sofia-styaua-bucurest-52 cska-sofia-styaua-bucurest-73 citroen-xantia-15 protest-varna-tim-10 img_2339 img_3576 img_3766