Търсене
Всички публикации

Една случка в НАП Възраждане

02.02.2010, София. Температурата е минус 9 градуса, а денят обещаващо студен…

В 8:45 пред НАП Възраждане, на улицата зъзнат група от десетина граждани, чакащи сакралния час 9:00, за да подадат своите данъчни декларации. Да бъдеш коректен с държавата понякога се оказва не толкова приятно изживяване.

Пристигайки в 8:45 питам чакащите, защо не влизат в сградата? Отговорът – охраната не ни пуска… А!?! Странно… Отивам при “охранителя”, който може би е имал качества за тази длъжност преди 50 години и го питам дали не е възможно да не стоим на студа, а да влезем във фоайето на сградата? Стражът, обаче е непреклонен – Щом сте дошли преди 9:00 ще чакате отвън! Напомняйки му, че сме 2010 година извадих фотоапарат и започнах да снимам зъзнещите наивни данъкоплатци, чакащи благословията на охраната…

Виждайки фотоапарата и мен, активно снимайки веселата случка, служителите на НАП Възраждане веднага променят гледната си точка и в знак на благоволение ни канят всички да изчакаме във фоайето…

Кои са за мен поуките от това:

1. Вече сме в 2010 година, а за елементарни услуги като издаване на удостоверение или определена справка трябва чинно да се редя на опашки и да се съобразявам с настроенията на въздесъщия държавен служител.

2. Вече сме в 2010 година, а сградата на НАП Възраждане прилича повече на полева болница от Втората световна война, отколкото на административна сграда.

3. Вече сме в 2010 година и е крайно време сърдитите лелички, които гледат лошо и се държат все едно им дължа услуга или да се превъзпитат или да се заменят. Сега уж е криза – предполага се, че има достатъчно качествени кадри на пазара на труда, които могат да заемат местата им и да работят по-ефективно, с повече хъс и по-малко пасианси… ;)

4. Вече сме 2010 година, а в голяма част от държавните учреждения за спазването на работното време не се следи и съответно то не се спазва.

5. Вече сме в 2010 година, а начините на стимулиране на служителите от държавната администрация са архаични… Мотивацията им е ниска, а заплатите в нулева степен зависят от постигнатите резултати…

Вече сме 2010 година и много започвам да се замислям за смисъла и след 2010 година да продължавам да живея в България… Защото промените стават бавно, гражданското общество никакво го няма, полицията в по-голямата си част се състои от корумпирани престъпници, образованието ни е некачествено и прогнило от корупционни практики и т.н.

В този дух на песимизъм има и добра новина – вече е почти април и времето се затопля… :)

One Response to “Една случка в НАП Възраждане”

  • Tea Ilieva says:

    Ужас !!! Такава простотия че от самото начало добих картинен образ за нашите харантутняци ,, деловодители,които ядат и седят;;там заради клинти като нас т.е НАС!!!

Галерия
img_0787 img_2639 selo-tvarditsa-republika-moldova-8 citroen-xantia-28 vzriv-varna-audi-8 bulgaria-poland-2012-11 protest-varna-tim-39 img_2357