Търсене
Всички публикации

“Финанси на фирмата” от… Остап Бендер

В сайта paste.hit.bg отново са публикувани любопитни детайли по сагата “Плагиатствал ли е ректорът на Стопанска академия доц. Величко Адамов?”. И докато дружно очакваме прокуратурата и МОН да вземат адекватно отношение по тези проблеми, в paste.hit.bg е копирано издание от 2001г. със заглавието “Критични бележки върху учебника “Финанси на фирмата” с автор ст.н.с. д-р Димитър Димитров. Скромната ми неакадемична личност не познава г-н Димитров, но публикуваното в студентския портал ме заинтригува…

“Учебникът “Финанси на фирмата” от Величко Адамов има компилативен характер. Съставен е на основата на стотици чужди тези, неосмислени от автора. Недефинирани понятия и категории. Примитивен изчислителен апарат. Пълна липса на научна фабула и философия на проблематиката.

Авторът е възприел еклектически подход в съставянето му, граничещ с плагиатство и недобросъвестност!…

…Недопустимо е по такива учебници да се подготвят бъдещите финансисти”.

Горното е цитат от тези “критични бележки” (сканирани по-долу)… Въпросът тук не е толкова за качеството на самия учебник – така или иначе по-голямата част от бъдещите финансисти (малцинство са инакомислещите) се интересуват повече от последните чалга хитове, отколкото от качеството на преподаване в Стопанска академия. Резонното питане е: Възможно ли е човек с толкова обвинения сред академичните среди за плагиатстване, да бъде допускан до избор за ректор? И вторият въпрос – не е ли време МОН да си извади главата от пясъка и да провери обстойно всички сигнали за нарушения в Стопанска академия – Свищов. И ако действително новата власт е последователна в намеренията си, логично е съвсем скоро да бъдем свидетели на нова акция, този път може би с кодово название “Академиците”. :)

Други публикации по темата “Корупционни практики в Стопанска академия”:

Публикации за корупционни практики в Стопанска академия – Свищов

Плагиатствал ли е доц. Величко Адамов?

Безсъници в… Свищов

Безсъници в… Свищов II

“Маргинални” безсъници… пак в Свищов

Доц. Андрей Захариев – уволнен!

22 Responses to ““Финанси на фирмата” от… Остап Бендер”

 • Радо says:

  Г-н М стига сте заливали нета с помия по отношение на СА.
  На всички е ясно, че при вас всичко е на лична основа.
  По отношение на учебника – разбирам, че той е сложен за вас, все пак финансите не са за всеки. Лично аз предпочитам да чета учебници от чужди автори, а този е компилация от такива.
  Защо не подхванете някаква тема за учебниците “Финансов анализ” и “Управление на портфейла”?
  Щом толкова Ви боли за Образователната система в България позаинтерсовайте се по какви учебници учат нашите колеги в УНСС и ВИНС.
  Да не говорим, че и ръководители и на двете катедри Финанси са завършили именно СА.
  Омръзна ми “доброжелатели” като вас да умаловажават труда на всички можещи и знаещи Финансисти в СА!

 • mirchev says:

  При мен специално не е на лична основа.
  По отношение на учебника – показал съм какво мисли ст.н.с. д-р Димитър Димитров (който също не познавам). Тук мое мнение по учебника няма. Не коментирам нищо по същество, а апелирам компетентните органи да направят своите проверки!
  Относно УНСС и ВИНС – нямам толкова преки наблюдения, за да взимам отношение.
  Относно “Финансистите” на Стопанска академия – съгласен съм, че там има много можещи хора, но сега всички там се страхуват… Страхуват се да изрекат това, което всички виждат…
  Никога в историята си Стопанска академия не е била унижавана по този начин и името й никога не е било замесвано във връзки с организираната престъпност, корупционни скандали, пране на пари и др. Мисля, че е време някой да си подаде оставката и да поеме отговорността за случващото се.

 • Радо says:

  Правилно сте написал, че компетентните органи трябва да се произнесат и при това по скоро.
  Интересно ми е какво ще стане ако се окаже, че няма нищо незаконно. Тогава кой ще поеме отговорността за цялото това унижение – може би “Сдружението” и онези, които така дейно ги подкрепят.

 • mirchev says:

  Мда… и bTV и НоваТВ и ProBG и 2/3 от вестниците в България… И всички медии… И как само са нарочили всички Стопанска академия, в която всичко си е по мед и масло – академична атмосфера, проблеми няма, корупция няма… ;)
  Дори в-к Капитал направи интересен обширен репортаж… и след всичко това има хора, които не виждат нищо нередно… уникално общество!

 • XS says:

  Само да кажа, че учебниците по Управление на портфейла и по Финансов анализ за написани от други автори, които в случая не се коментират. Те са си друга планета и не знам защо се коментират и какво иска да се докаже с тях. Да те са хубави, ФФ си е пълна боза. Странно нещо обаче е ерекцията, било то полова или друга.

 • Радо says:

  BTV май спряха да отразяват случая отдавна. И вие и аз знаем, че медиите в България са политически обвързани и тяхното мнение е изключително субективно. Така смятат и други европейски журналисти –

  http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2724671

  За вестниците “Капитал” и “Дневник” – ето ви пълния запсис на интервюто –

  http://www.uni-svishtov.bg/default.asp?page=cd

  Май нещата не са такива каквито се представят или ако са, къде е официалното становище на прокуратурата и защо се налага вече три месеца да чакаме за него?
  Явно ситуацията е много изгодна за някои други субекти, явно са намесени и сериозни икономически интереси.

 • mirchev says:

  За bTV се лъжете, тези дни тепърва ще става интересно… :)
  Да, прокуратурата е проблем… Но да не забравяме връзките на някои хора по някои места… Истината трудно излиза наяве понякога.
  Сега да не излезе, че всички медии са се обединили срещу Стопанска академия? :) И срещу ректора, разбира се…
  Сигурно ще кажете, че и Андрей Захариев доброволно се е оттеглил или е било планирано?
  И Адамов не е преписвал от френски, нали? :)
  Да не се заблуждаваме, колкото по-бързо Академията се отърси от тези хора, толкова по-добре за авторитета й. Колкото по-малко слугинаж в Свищов, толкова по-добре.
  Тъжното е, че най-вероятно в останалите ВУЗ-ове не е по-добре от СА – чалга, подкупи и простотия… Но поне простотията не взима властови връх, а в Свищов точно това се получи.
  И накрая се налага министъра на образованието да се извинява в Народното събрание, че нямал инструментариум да махне Адамов… Трябва събранието на университета да го стори… а там е страх и се броят на пръстите на едната ми ръка хората, които имат смелост да кажат няколко думи срещу него. Икономическата зависимост е страшно зло…
  Факт е, че Свищов по нищо не прилича на някой от университетите примерно в Дания или Англия, по нищо…

 • Радо says:

  Много думички за нищо! Но така е – който завижда освен да сипе безплодни обвинения нищо друго не може.
  Няма решение на прокуратурата – всичко друго е безмислено без него!

 • mirchev says:

  Никъде не виждам завист… Но ще почакаме развитието. По скромното ми мнение този път нещата са необратими и държавата ще си свърши работата, като няма да им помогнат връзките из средните етажи на властта.

 • Радо says:

  Времето ще покаже!

 • Радо says:

  ДО XS – Явно не знаеш от кой е панисан учебникът по Финасов анализ. Добре е да се информираш относно това:)

 • Студент says:

  На всички е известно, че учебниците на Адамов са пълна боза и са преписани зле. Поне да бяха ги превели, както трябва, за да не се губи логиката. Поради тази причина когато на мен и колегите ми не ми е ясно нещо се образоваме от интернет или други учебници.

 • Студент says:

  А за учебника “Управление на портфейла” колегите предпочетоха да не го четат след като авторите му Пътев и Канарян са такива слаби в практиката. Управляваните от тях фондове като “Стандарт асет мениджмънт” са последни по финансови резултати. Например за милата година справка в econ.bg показва, че са завършили на минус – 70%. Мисля, че и без да сме чели учебника им ще се справим по-добре! :)

 • XS says:

  Много добре знам от кого е написан учебника по Финансов анализ. От Андрей Захариев основно. А това, че присъства и името на Величко Адамов нищо не означава. По тази логика той е написал 90% от всички уяебници по Финанси. Да не изместваме темата…говорехме конкретно за Финанси на фирмата. Иначе дървета в гората много…

 • Радо says:

  Хей студент, тук ти предоставям едно линкче да видиш управляваните от Пътев и Канарян фондове като “Стандарт асет мениджмънт” какви резулатати са постигнали

  http://www.moitepari.bg/Fondove/Vzaimni-Fondove-Result.aspx?s=QlpoNDFBWSZTWeQnlUkAAAm%2fgAADwAA3UAgk2UAv558gIABqGqNHoRppkA000GRoNTKepkAAADQbU0SfLPFS4skkzVm8edjeKSEzvRYEBI1Jz%2fWuiohIdzET2QtDrC9EDHjaycCX4I4VYSteazKQkx3CERsNFoqF34u5IpwoSHITyqSA

  За 2009 година “Стандарт Инвестмънт Балансиран Фонд ДФ” има най – добрата доходност от всички балансирани фондове в България.
  “Слабите” мозъчета като теб не трябва въобще да учат висше образование.
  Ех ако знаеше, колко много награди са спечелили тези двамата…. но за да знаеш трябва да четеш, да се интересуваш, а това са неща, които са ти непонятни:)

 • Студент в СА says:

  Ей Радо, много си смел на компютъра ти дане си асистента на Андрей Захариев Сашо Педераса

 • Студент в СА says:

  До Радо-Силния мозък твоите данни са манипулирани. Погледни показател доходоностност от началото на публичното за Стандарт инвестмънт международен фонд те са 3 но отзад напред с минус -35,8% т.е. ако вложиш 100 лв ще получиш 64,2 лв. Ето ти линка http://www.moitepari.bg/Fondove/Vzaimni-Fondove-Result.aspx?s=QlpoNDFBWSZTWTWbLkUAAAo%2fgAADwAA3UAwg2UArp58gIABoRQPU2U9E00GEaDQGlNlPSGgGQADJsV%40jtUYt7amssn8NMnKeO9zTMZRTAjBAOBQjLyigX5yxQvokDyKMBhdT8IsChxtKWgRBBpz7THKgNeDKBMRy1IHu%2fF3JFOFCQNZsuRQ%3d
  Е това е бизнес за силни мозъци. Истинските професионалисти си личат на международните пазари.

 • Радо says:

  Ей, Студентче с писанията си ми наподобяваш на някое пастирче:)
  Иначе нямам нищо общо със “Сашо Педераса” – между другото пише се “педерасТа”, думичката “педерас” я има само на село, там на полето :)
  Икономическата ти мисъл няма какво да я коментирам – явно не си чул, че има финансова криза затова, когато тръгнеш да правиш подобно сравнение виж първо кога са регистрирани съответните дружества, защото някое може да е по-рано, а друго по-късно регистрирано – има значение нали?
  Сравнението, което аз дадох се отнася точно за периода 2009 година т.е. нещата са сравними, а не като в твоят случай когата не са:). Но както и да е, на теб ти е простено – нали си ОВЧАР:)
  Хайде, повече няма да се занимавам с теб:) АДИОС

 • XS says:

  Аз лично не одобрявам разговори с такъв тон, но като са почнали явно няма спиране. Искам да се разбере, че тук няма нищо лично. И не разбирам, когато в подобни спорове влизат такива лични обиди…или както казват в едно предаване не ги педеразбирам тези работи:)

 • Студент в СА says:

  Радо(Сашо Педераса) е платено мекере на Адамов и Захариев. Заради такива плазмодии и гъзолизци които защитават виновните за корупцията България е последна в Европа!

Галерия
img_2624 dsc09471 pileshko_file_sachi_za_detsa_kaufland-6 meglena-kuneva-sreshta-4 pojar-letishte-varna-4_0 magistrala-hemus-pojar-32 img_2433 img_2498