Търсене
Всички публикации

Безсъници в… Свищов

В последните седмици около любимата Стопанска академия пак се зашумя. Оказа се, че популярният до болка Красьо Черния, освен виден възпитаник на свищовския ВУЗ е и в близки отношения с ректора Величко Адамов.

Абстрахирайки се за малко от славата и контактите на ректора на Академията с въпросния Красьо, ще дам два примера, в които ще опитам да покажа защо даването на почти пълна независимост на висшите учебни заведения в България е грешка.

Не е тайна, че в последните над  10 години Стопанска академия „Д.А. Ценов” се олицетворява като феодална собственост. Корупционните практики са ежедневие, всява се страх на всички нива, облагодетелства се определен тесен кръг от преподаватели и други свързани лица.

Цензурата във всичките й форми е приоритет. А университетът отдавна е символ на чалга изпълнения в буквален и преносен смисъл.

Разполагам с два изключително интересни документа, отразяващи новия „стил” на работа в Академията. И ако отдавна не ме изненадват разнообразните корупционни практики на замесените лица, то подобно стягане на обръча си е вече прекалено.

Става дума за два документа, които имат една обща цел – централизиране на властта и тотален контрол върху отделните звена. Първият документ изисква пълна информация от заседанията на отделните катедри  и взетите решения. На пръв поглед нищо странно, само че това е прецедент и никой ректор досега не се е бъркал в такава степен в работата на отделните катедри. Още по-странното е, че се споменава като причина годишният доклад на ректора. Да, но той по принцип няма абсолютно нищо общо с катедрените заседания.

Вторият документ е по-прозрачен. В него на практика се ограничават възможностите за допитване до студентите – причините, разбира се са вътрешно организационни, свързани с минали и бъдещи събития, с нарочени вече преподаватели. Порочната практика да се организират псевдопроучвания сред студентите процъфтява – избират се групи от по 7-8 студенти и след това се спекулира с резултатите, с цел да се омаскарят определени преподаватели или да се даде предимство на други…

Това е само малка част от тъжната картина в Стопанска академия „Д.А.Ценов” – Свищов. Темата може би нямаше да е толкова актуална, ако не бе скорошният скандал с опита да бъде уволнен преподавателят калин Костов и една от знаковите статии в пресата по този повод.

Тъжното е, че реални действия от страна на държавата, във връзка с това, което се случва в Свищов, няма. А хората там си знаят и кои са феодалите, и кои са ратаите… И нищо няма да се промени, докато принципът на част от колектива на ВУЗ-а продължава да бъде „Преклонена главица сабя не я сече…”.

YouTube Preview Image

Ако притежавате интересна информация, относно корупционни практики и незаконни действия в СА, ще съм ви благодарен да ми ги предоставите. Анонимността е гарантирана! За контакт: ivomirchev@abv.bg

Други публикации по темата “Корупционни практики в Стопанска академия”:

Публикации за корупционни практики в Стопанска академия – Свищов

Плагиатствал ли е доц. Величко Адамов?

Безсъници в… Свищов II

“Маргинални” безсъници… пак в Свищов

Доц. Андрей Захариев – уволнен!

8 Responses to “Безсъници в… Свищов”

 • Момчил says:

  Браво, Иво, радвам се, че и ти се задейства по въпроса. Страшно много коментирахме във Фейсбук в една от групите на СА, виж тук: http://www.facebook.com/group.php?gid=16236323877&ref=ts

  Поздрави!

 • MD says:

  Здравей, Иво!
  Аз съм студент в един друг университет, също толкова закостенял и феодален, колкото и вашия. Само дето през годините се случи така, че живота доста ме “очука” и придобих знания и смелост да се боря срещу статуквото.
  Тази година, заради административния капан, в който ме бяха хванали, с ръководството на моя университет се срещнахме в съда и спечелих делото. Благодаря на Бога, че те имат адски слаб адвокат. Така или иначе дори не се срещнахме на въззивна инстанция. Така че моят съвет – борете се за правата си. Шумете и се борете. Защото днешните управници умират от страх от негативната медийна популярност! Успех!

Галерия
bulgaria-russia_-volleyball-27 cska-sofia-styaua-bucurest-21 vzriv-varna-audi-1 protest_orlov_most-69 img_2322 img_2575 img_2915 img_4635