Търсене
Всички публикации

Да повишим цените сега?

                Странен е българският пазар, странен е българският бизнес, странни са и цените… През последните месеци кризата превзе всички (почти) сектори на икономиката. В България обаче все по-често се говори за вдигане на цените в определени отрасли. Дали е странно това за страна, членка на ЕС и стремяща се да бъде приета в еврозоната? Да, странно е, но какво от това?

                В Пазарджик вдигат цените на билетчето за градския транспорт, хотелите в страната стоят празни, но също вдигат цените, такситата в Ямбол и те сънуват по-високи тарифи, МВР, сякаш за да не остане по-назад, вдигна тарифите за нови табели, и жриците на любовта искат повече пари за някои услуги… Софтуерната индустрия също не остана по назад. Някои фирми реорганизираха търговската си политика, а други шоково повишават цените си.  Обяснението за този акт не е особено убедително и за мен поне е доста странно. Още повече, че разликата в цените (между новата и старата ценова листа на Генсофт) достига 50%, което във време на нестабилен пазар и финанси си е голям риск.

                Няма да се впускам в безкрайни анализи, времето ще покаже дали е правилен подобен бизнес модел. Практиката, обаче показва, че при криза (още повече нетипична като сегашната) е нужна търговска гъвкавост, но не в посока нагоре… И ако е допустим паралел със спорта – ФК Левски неразчетено увеличиха заплатите на своите футболисти и доказаха, че моделът не работи.

 

*В този материал авторът изразява лично мнение, нямащо отношение към служебната му позиция.

2 Responses to “Да повишим цените сега?”

 • Виж, сега нещата почват да се нормализират по отношение на цени. Прави ми впечатление, че дрехите поевтиняват, хранителните стоки също – те видяха, че няма кой да им купува и почнаха.

  Дразня са на подмамващите табели с намаление във вече всеки магазин! Кого лъжете бе хей? Надули цените с 300% и лепват стикер – 20% намаление.

  Май балъците измряха а? :]
  p.s. това е лично мое мнение

 • Най- кратките вицове в света са тези:

  1. Евреин- миньор

  2. Българин- бизнесмен

Галерия
img_0733 dsc09415 tony_blair_dublin-17 fsb_kontsert_ndk_2010_sofia-57 sladkarnitsa_nedelia-1 vzriv-varna-audi-29 protest_orlov_most-55 2013-10-08-21-28-20