Търсене
Всички публикации

Добричлии, днес почивате ли?

 Днес е 25 септември, официалният празник на жителите на град Добрич, Честит празник на всички съграждани! С цел държавните служители на територията на града да се насладят на честванията и тържествата по повод празника, този ден беше обявен за почивен… ДНЕС:

„РЕШЕНИЕ № 744 ОТ 16 СЕПТЕМВРИ 2009 Г. ЗА ЕДНОКРАТНО ОБЯВЯВАНЕ НА 25 СЕПТЕМВРИ 2009 Г. (ПЕТЪК) ЗА ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК ЗА РАБОТЕЩИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ДОБРИЧ

Обн. ДВ. бр.76 от 25 Септември 2009г.

На основание чл. 154, ал. 2 от Кодекса на труда и чл. 55, ал. 2 от Закона за държавния служител

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

РЕШИ:

Обявява еднократно 25 септември 2009 г. (петък) за официален празник за работещите на територията на община Добрич.”

Решението на Народното събрание, публикувано и обнародвано в . бр.76 от 25 септември 2009 г., официално обяви 25.09.2009 г. за почивен ден за всички добричлии. Ден преди това в някои счетоводни форуми (odit.info) темата „Дали ще се работи на 25 септември в Добрич?” не намираше открит отговор. Като съвестни изпълнители на нормативната уредба счетоводителите са наясно, че докато няма публикувано решение в ДВ, то актът не е обнародван, т.е. не е влязъл в сила. Препратка към Конституцията ни насочва и към друг парадокс:

„Глава първа.

ОСНОВНИ НАЧАЛА

Чл. 5. (5) Всички нормативни актове се публикуват. Те влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок.

Това означава, че Решението „25-ти септември – почивен ден за добричлии” трябва да влезе в сила на 28.09.2009 г. Може би народните ни представители разчитат на съобразителността на добричлии и че първото нещо, което правят сутрин, е да прегледат последния брой на ДВ, но едва ли. По-скоро е поредното недоглеждане от страна на законодателите, което поставя редица въпроси. В действителност жителите на град Добрич по традиция си знаят, че на 25.09.2009 г. е почивен ден. Остава въпросът на какво основание са ги освободили вчера работодателите им, без обнародвано решение в ДВ. Друг вариант е днес добричлии да са отишли съвестно на работа, където ги е очаквало съобщение, че днес ще почиват, но отново ми се струва малко вероятно.

Като заключение само можем да се надяваме, че на председателя на Народното събрание, г-жа Цецка Цачева, ще й харесат празненствата в град Добрич, на които тя е почетен гост днес, и следващата година ще сме навреме уведомени за официалният празник.

 

Comments are closed.

Галерия
img_2624 dsc09471 pileshko_file_sachi_za_detsa_kaufland-6 meglena-kuneva-sreshta-4 pojar-letishte-varna-4_0 magistrala-hemus-pojar-32 img_2433 img_2498