Търсене
Всички публикации

Последни нововъведения в телефонните измами

Кризата като икономическо и социално явление оказва въздействие върху някои важни сфери на нашето всекидневие. Парите в икономиката вече са значително по-малко, безработните повече, възможностите за реализиране на печалби ограничени. От друга страна се увеличават хората, които разчитат на надеждата за печалба от тото, лотария или просто да им проработи изведнъж късмета. Правопропорционално на тази тенденция се увеличават и мошениците, които използват слабостите на родната душевност и умело опитват да извлекат изгода.

Все по-изобретателни стават телефонните измамници. Снощи получих това писмо на мейла ми, изпратено от дама, чието име няма да спомена. Тя разказа следното:

“Здравей!
Вчера около 12 часа ни звъни домашния телефон и една много мила
госпожа ми съобщава, че нашият номер е печеливш в томбола на
Технополис и Вивател и печелим телевизор и 500лв. Обяснява ми, че
трябва да се обадя на номер 0876 48 57 66 и да потърся Емилия
Димитрова, която да ни обясни как ще си получим наградата. Съответно
Иво се обажда на този номер и Емилия му иска името, на което е
регистриран телефона, проверява в компютъра и естествено е
вярно….печелим! Трябва САМО да си купим ваучер на Вивател на
стойност 20лв, да и се обадим и да и продиктуваме номера и с кола на
Технополис, с номер 5060 до 17 часа ще си получим наградата. Ние
решихме малко по-късно от друг номер да звъннем и да кажем друго име
…и естествено че и госпожа Пенка Тодорова Иванова е печеливша…след
проверка в компютъра…ето това е случката!
Кой печели от цялата работа незнам, но доста излъгани хора има и доста
изкупени ваучери на Вивател, използвани за какво ли след това?”

Последни нововъведения в телефонните измами

В този случай мошениците са попаднали на хора, които трудно ще бъдат подведени и може би последното, което може да се каже за тях е, че са наивни. Но какво се случва в масовия случай? Зареждането на ваучери е хитър метод, за да се покрият разходите за телефонни измами от вида: “Здравей, обажда се твоят внук. Катастрофирах и трябва бързо да дадем на доктора 5000лв.”

Аз звъннах на г-жа Емилия Димитрова на посочения телефон, но той бе изключен. Изпратих и запитване до веригата Технополис, за тяхното становище, въпреки че е пределно ясно – сериозна компания не би организирала по този начин подобни “томболи”. Ще изпратя сигнала и до МВР и прокуратурата, за да проверим възможностите на тези институции в случая.

Остава обаче важният въпрос – кога най-после мобилните оператори ще бъдат задължени да продават предплатени карти срещу лични документи? Въпреки усилията на КРС някои оператори в познат стил се съпротивляват на това решение. А причините са традиционни: така ще се види реалният брой на техните абонати и ще се наложи служителите им да поработят повечко. А това за тях не носи никаква пряка облага.

А докато гореизброените неща се нормализират ще важи не особено цивилизованата фраза: “Докато има балъци, ще има и тарикати!”

22 Responses to “Последни нововъведения в телефонните измами”

 • NeverMind says:

  Малко бавно загрях, че от другата страна на телефона са направили “проверка в компютъра” :-). Та може и щракането на клавиатурата да са чули, но това просто нищо не означава. В първия момент помислих, че има списък на печелившите на официален сайт и твоите познати са проверили в него печалбата…

  Колкото до “печалба” от каквато и да е била игра, лотария и т.н. нещата са съвсем прости – не можеш да спечелиш, ако не си се включил! Това е първи сигнал за измама.

  В магазините за технологични играчки (по мой опит) се правят куп промоционални игри, но винаги (!) някъде е записано, че участваш, или сам попълваш някакъв формуляр.

  Не могат да те включат в игра без собственото ти съгласие и без да те информират каква е играта. Я си представи, че играта е от типа “руска рулетка”?! И по телефона ти съобщат, че си ударил “голямата награда”!!!

  Това се опитвам да набия в главите на пенсионерите – у дома и съседите. До тук успехът ми е, че поне като направят грешката си признават горе-долу навреме, т.е. преди да ги “изпържат”.

 • nik666 says:

  В момента неправителствените и правозащитни организации водят битка точно против идеята предплатените карти да се продават срещу лични данни. Делян Делчев пише редовно за попълзновенията на МВР в личните данни, специално по въпроса за анонимните карти виж този пост: http://delian.blogspot.com/2008/08/sim.html

 • singu says:

  Дори и да се видят реалните абонати на мобилните оператори, това нищо няма да промени. Както и операторите не извличат никаква полза от това, че абонатите им ползват анонимни карти – същата работа може да свърши един телефон на БТК от някое село, къде не се поддържа CLIP.
  От друга страна при всяко включване на телефона, той:
  1. Регистрира се в мрежата с уникален номер на SIM картата и с уникалният номер на телефона ( т.нар. IMEI )
  2. Местоположението му се изчислява с определена точност – между 20 и 200 метра в зависимост от гъстотата на клетките.
  Ако МВР искат да си свършат работата, те просто ще проследят не SIM картата, а телефонния апарат и ВСИЧКИ карти, които са били в него, като триангулират местоположение. Със съвсем малко повече работа ще могат да вдигнат цената за мошенниците достатъчно, че да направят измамите неизгодни – представи си, ако след всяко обаждане трябва да изхвърлят телефона и да вземат нов ( защото при продажба могат лесно да се намери купувача и той да каже от кой го е взел ) ?
  И нека завърша с един много известен цитат на Бенджамин Франклин: “They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.”

 • сашо says:

  Хайде да си подарим свободата за нищо? Да въведем регистрация с лична карта и за продажба на алкохол, цигари, гориво и, разбира се, лекарства и презервативи. Или най-добре да забраним парите в брой и да свържем с МВР всички системи за разплащане.
  Е, тогава и за всеки пост в блога ще ти трябва разрешение от кварталния, ама пък ще сме ЗАЩИТЕНИ..

 • pro01 says:

  Предплатени карти срещу документи?! И кой, къде и как ще съхранява тези лични данни и въз основа на какво ще преценява дали мога да си купя картата или не? Операторите на пос терминали са задължени да искат документи, но не го правят, дори за суми от по няколко хиляди, ние ще въвеждаме милиционерски глупости за 20 лева, защото на някой не му стигнал акъла и се вързал на глупости. Ми дайте да върнем социализма, хем ще сме рахат.

 • ghibli says:

  Защо идеята с личните карти не е добра вече са ти писали, аз искам да изтъкна друго – твоите хора вече са измамени с цената на обаждането (тоест двете обаждания) до мобилния телефон.

 • Oleg says:

  Привет!

  Защо смятате, че изисквайки легитимация при покупката на предплатени СИМ карти/ваучери за презареждане ще секнат подобен род измами?

  Ето ви реална случка от моя квартал (Красна поляна):
  Около 8 часа вечерта, купувам си цигари от будката до автобусната спирка. Там освен обичайния асортимент за такъв тип търг.обекти се продават и ваучери за презареждане на предплатени карти. Пред мен момче на видима възраст около 18-19 години, цигане, с опърпан вид, поиска 10 ваучера от по 5 лева, които плати с банкнота от 50 лева. Направи ми впечатление, все пак контраста беше много явен- човек с този външен вид приоритетно купува множество ваучери, вместо нещо за ядене например, и то купува не един ваучер от 50 лева, а няколко с по-малка стойност.

  Докато изчаквах автобуса, това момче прекоси улицата, и се приближи до спряла на около 20 метра на тротоара кола. Не можех да видя какво точно подаде на хората вътре, но след около 2 минути същия мургавелко прекоси обратно улицата и се върна при павилиона, от където си купи цигари и семки. Сметката си плати с банкнота от 5 лева. След това пое по улицата и се запиля на някъде. Колата междувременно беше потеглила.

  Сега, напълно е възможно ситуацията да е съвсем невинна, и нищо подозрително да няма в нея. Но някак си не мога да изключа варианта, тоя тъпанар да е бил просто „муле”, което срещу 5 лева извършва покупката на ваучерите вместо тариката в колата. За какво могат да се ползват после тези десет ваучера с малка стойност, всеки може да се сети.

  Какво ще се промени, ако при покупката на ваучерите се иска лична карта?

  Нищо!

  Кретена ще си покаже личната карта, ще бъде записан, а ваучерите предадени на другия, който пак остава неизвестен. Най-много „услугата” да не става вече срещу 5 лева, а например 10 или 15. Толкова.

  Ако доразвием хипотезата, че от карта закупена на името на Х (или заредена с ваучер, закупен от Х) бъде извършена телефонна измама, дори полицията да издири и намери Х, какво от това? „Ми купих ги, обаче докато се прибера ги изгубих някъде/обраха ме по пътя”. Кой и какво може да докаже?

  Единствените негативно потърпевши от цялата простотия за поименни предплатени карти ще са хората, които купуват тези карти/ваучери не за криминални деяния, а за да си ги ползват по предназначение. Хора, които нямат чак такива високи комуникационни нужди като пенсионери, деца.

  Ще стане така, че моето дете, което сега има точно такава предплатена карта няма да може само да иде и да си купи ваучер за да я презареди (няма 18 години, съответно няма ЛК), а трябва аз или майка му да купим и съответно да се легитимираме.

  И какво ще стане, ако на улицата го спре някой изрод, прасне му един шамар, вземе телефона и от този телефон (и поименна карта) извърши телефонна измама? Аз ще трябва да доказвам, че не съм камила.

  Да не говорим и за другия проблем, който ще възникне. За да получат личната ми карта и да запишат личните данни от нея, лицата, извършващи това следва да бъдат регистрирани като оператори или администратори на лични данни. Някак си не ми се нрави идеята кварталния бакалия или негов служител (текучеството там е по 1-2 нови лица всеки месец) да съхранява и разполага по разни халваджийски тефтери със уж защитените законово лични данни. А за него бюрократичните глупости пък хич няма да са приятни (да се регистрира като оператор и произтичащите от това задължения). Да, разбира се, има избор- просто спира да продава предплатени карти и ваучери.

  От това пак страдам аз, като коректен ползвател на тези продукти- ще ми е по-трудно да си купувам такива. Ще страдат и мобилните оператори, защото ще спаднат продажбите. Всъщност, аз очаквам именно голямата съпротива да дойде именно от страна на телекомите, заради засегнатите им търговски интереси. А те имат и средствата и възможностите да се противопоставят на подобна тъпа милиционерска приумица.

 • sonya says:

  здравейте! работя като репортер и току що ми се случи същата измама. опитвам се да се свържа с други измамени,за да направя репортаж. e-mail: sonya.todorova@gmail.com

 • delcho says:

  здравейте! Май пак се активизират тези
  измами с 500 лв и телевизор Самсунг от името на Технополис.Вчера 09.02.2011 г ми се обадиха, че печеля тази награда. Оказа се , че е измама.

 • Андро says:

  Току що проведох същият разговор, с малки разлики – 500 лв, плазмен телевизор и мобилен телефон с две сим карти, искат ваучери на глобул за 60 лв.
  Направи ми впечатление, че споменаха как номерът ми бил попаднал в списъка за томболата благодарение на това, че съм си бил плащал редовно сметките. Само че нямам нищо взето от Технополис или Техномаркет, или от глобул на изплащане, а телефонният номер е фирмен и не се води на мое име. Освен това поискаха и адрес, на който “куриерите г-н Василев и г-н Арабаджиев” щели да предоставят наградите.
  Другото особено беше, че първото позвъняване, с котео ми продиктуваха номера на който да се обадя (на г-жа Георгиева), беше със същият глас, с който ми отговори и г-жа Георгиева. Номерът беше 0890913719.

 • Георги says:

  Здравейте,виждам ,че първият пост е от 2009г ,но явно не им се измислят нови неща на нашите измамници.
  Та по темата ,преди малко се обадиха на дъщеря ми и разговора бе едно към едно с горния ,само телефонния номер са сменили с Вивакомски(0877360915 Георгиева),което само по себе си трябва да е показателно за колко глупави ни мислят,печелиш томбола на Глобул и ти се обаждат от номер на Виваком!!!Сигурно за по-евтино???

 • mirchev says:

  Дадохте ли ги на полицията? Аз сега им звъня, но ми дава “абонатът говори”

 • Ленко says:

  Пробваха и при мен преди около час. Същите награди, като трябваше да звънна на 0892907114 (Георгиева). Условието беше да заявя и закупя три ваучера на стойност 60 лв. и след като се активират да си взема наградата от Витошка 13.
  И относно даването на полицията: как се доказва измамата и как се подава жалба в следният случай?

 • leven says:

  zdraveyte izkam da obyasnya ne6to koeto me vpecetli prekaleno mnogo zapoznah se sas edin pi4 ot sayta gepime a kogato se zapoznah sas nego byah vav garciya catihmesi po nyakoga ne redovno no sled 2va meseca se prebrah vav bg i nezapno se zasykohme pak popitame kaksam i taka natatak i az mu otvarnah 4esam se prebral vav bg i toy vednaga mi spomena nesto interesno
  /pi4 polsvaslisi grackata karta otgovorihmu da no vav momenta nyamam kredit i nemoga daya polzvam a toy mi otgovori ti nesili 4ul za evropeyskite val4eri stana mi interesno popitah go kakvisa tezi evropeyski val4eri i toy mi otgovori davasmi 25 leva polucavas val4er za 50 leva i sa mnogo evtini za mobilni razgovori navihse prosto mu povyarvah i kazah sega mojesli dame zaredis sas val4er toy kaza na momenta etoti moyte imena PETKO IVANOV imi pusni 25 lv +8 taksa za transver i mu dadoh nomerata ot koito moje da ima dostap do parite no gadost prebiramse ot bankata i gledam petko me blokiral ot skaypa.resih damuse obadya no i ne diga
  imam vsyakakvi zimamnici .nemee yat za parite no prosto iskam dase uverya .DALI IMA NAISTINA TAKAVB EVROPEYSKI VALCER SAS KOYTO MOGA VSYAKAKVI JIESEM KARTI DA ZAREJDAM MOLYA NYAKOY AKO ZNAE NEKA DAMI PI6E VAV SKAYPA LEVEN333111 BLAGODARYAVI

 • Bubilina says:

  Здравейте, и аз получих смс на Вивакомския си номер и печелех телевизор и 500лв. Мисля да отида до Технополис или Виваком, за да подам сигнал, че явно нещо не е наред! То е крещящо, че е измама. Без да участвам някъде- няма, как да печеля!! :) Дано по-малко хора изгорят!!! :):)

 • neli says:

  здравейте,аз също получих обаждане от въпростната г-жо Георгиева и сега искам да се свържа с нея ама дава заето постоянно.само ,че сега номера на буса е СР 20-25 така бил аз въобще не се вързах но беше много обедителна жената.

 • vel angelov says:

  здравейте, и аз получих подобен смс-500 лв + плазмен телевизор-номер 0893924819

 • Преди минути ми се случи тази простотия, вързах се и съм на загуба със 60 лв.Какво да правя?Има ли някаква вероятност нещо да се направи срещу това

 • Ужас!!!!!!!!!!!!!!1

 • Molq ne vqrvaite na tezi falshivi sms tombuli na tehnopolis dnes i az bqx izmamen po sashtiq nachin kato ivo na men mi vdigna kolio zlatef koito mi poiska 2 valchera na globul ini kazaxa che sgteni gi pratqt po korier

 • Molq ne vqrvaite na tezi falshivi sms tombuli na tehnopolis dnes i az bqx izmamen po sashtiq nachin kato ivo na men mi vdigna kolio zlatef koito mi poiska 2 valchera na globul ini kazaxa che sgteni gi pratqt po korier

 • Issabele St says:

  i az byax izmamena dnes a lo6oto e 4e se varzax

Галерия
omv-7 img_1109 iasla-pavlovo-detska-gradina-2 birmingham-37 ikea-otkrivane-otvariane-sofia-14 img_2707 img_2758 img_3296