Търсене
Всички публикации

За блоговете и данъците… Или как да пишеш блог се оказа трудова дейност

    Преди 4-5 години блогове имаха само хора, които можеха да създадат собствен сайт. С появата на блог хостингите откриването на личен такъв става с няколко кликвания на клавиатурата. Лесната за боравене среда позволи на огромен брой хора със собствено мнение, но без достатъчно технически познания (или достатъчно свободно време), да създадат свои блогове и да изразят мнението си.
    Според статистиките на Blog.bg най-голямата част от 8-те хиляди блогъри са на възраст от 26 до 35 години. Повечето са студенти и висшисти. И докато за създателите на блогове това са предпочитани места в интернет пространството за комуникация и споделяне на идеи, то според българското трудово законодателство, Кодексът за социално осигуряване и изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов това е трудова дейност.  Така излиза от
публикуваното писмо с Изх. № 24-34-35/06.04.2009 год. Относно: дължимите осигурителни вноски и данъчното третиране на доходи, придобити от физически лица за реклама в Интернет сайтове, осъществявана от трети лица в системата за въпроси и отговори към Националната агенция за приходите. Това писмо не се отнася пряко за блогърите, но въпреки това провокира много въпроси. Във връзка с данъчното облагане нещата са сравнително изяснени. Голямата изненада за всички блогъри се оказват осигуровките като непредвиден разход на модерните автори.
    Днес напълно безплатно всеки може да си направи блог, в който да пише за неща, които го вълнуват. Но излиза, че това удоволствие не е съвсем безплатно.
   
Накратко ситуацията е следната: Вие сте ученик/студент/висшист и имате възможност напълно безплатно да си направите блог, в който да пишете за неща, от които се вълнувате.
   
От данъчна гледна точка съществуват следните варианти:
1. Притежавате интернет сайт и сте едноличен търговец. В този случай доходите от реклама са част от търговската дейност. Въпросът тук е: Един личен блог, от който идват приходи от реклама доколко е търговска дейност? Ако го приемем за такава, то ще се облагат доходите след приспадането на разходите по създаването и поддържането на сайта.
2. Притежавате интернет сайт и сте физическо лице, упражняващо свободна професия. В случая данъчните наблягат конкретно на условието сайтът да е свързан с упражняваната професия (например счетоводител – за счетоводни и данъчно-осигурителни въпроси, програмист – за софтуер, програмни езици и т.н.) Данъчните не се интересуват от източника на парите – дали са от трето лице, примерно чрез рекламна агенция, или от Google, или EasyTrader. За инспекторите от НАП тези пари произхождат от професионална дейност. В този случай облагането става върху доходите, които са получени, след приспадането на необходимо присъщите разходи.
3. Вие сте физическо лице, придобило (купило или създало) интернет сайт, който не се поддържа, с поместени рекламни позиции и доходи от тях. В този случай получените доходи се облагат върху цялата сума, без приспадане на никакви разходи.
    При евентуална проверка или ревизия това са съвпаденията, които ще търсят данъчните. Едно уточнение – ако на интернет страницата (или блога) няма поместени рекламни позиции, няма постъпили приходи, не се печели, съответно няма и данъци. Това е принципът на облагането на доходите на физическите лица – доходите се облагат, когато постъпят (с условието, че не са еднолични търговци).
    От осигурителна гледна точка ситуацията е представена по следния начин: „В случай че няма сключени договори, за целите на осигуряването работата по интернет сайт представлява трудова дейност, която лицата извършват за свой риск и за своя сметка. Такива лица по смисъла на КСО са самоосигуряващите се лица. В това си качество са лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност; лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични тьрговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества; регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители. "
    Как един блогър трябва да тълкува последните редове? Честито, уважаеми блогъри, вие трябва да изпълните следните стъпки, за да изразявате свободно мнението си в личен блог, без да нарушавате българското трудово законодателство:
1. Регистрация като упражняващ свободна професия (например „писател”) в Регистър БУЛСТАТ;
2. Подаване декларация образец Окд-5 в НАП – за започване на упражняване на свободна професия – писателска, журналистическа и т.н., без значение дали се получават доходи от нея. При осигуровките за данъчните логиката е следната – наличието или липсата на доходи нямат значение. Достатъчното основание е, че се полага труд – пишат се статии в собствен блог. А щом се пишат, значи се влагат трудови ресурси, губи се време, влагат се усилия, дори има и разход на време да популяризира своя сайт. По тази логика писането в интернет форуми, което по аналогичен начин изисква време и усилия може би също трябва да се облага? :)
    При самоосигуряващите се лица – упражняващи свободна професия, работещи съдружници в търговски дружества, които не получават доходи като управители, еднолични търговци и т.н., задължението за авансово осигуряване е уредено от основната им дейност и не представлява проблем, защото се осигуряват. За работещите на трудов договор, управителите на търговски дружества, както и безработните, учениците и студентите (които са и основната част от блогърите) трябва да започнат да се осигуряват авансово върху доход (дори и неполучен) в размер на 260 лв. Като месечна сума разходът за тези осигуровки е в най-минимален размер – 67.60 лв. месечно (годишно – 811.20 лв.). Като това са задължителните разходи, които трябва да се прибавят към разходите по поддръжка на сайта, доколкото ги има – хостинг, домейн.
    Какъв ще бъде резултатът от всичко това? Да приемем, че данъчната администрация ще започне този път съвестно да си гледа работата и обърне внимание на тази разрастваща се група нови писатели. В такъв случай писането под псевдоним ще бъде наложено – за тези, които не разчитат на приходи от сайта си. Популярните блогъри, които не искат да прекратят споделянето на своето мнение ще започнат да гледат на своята интернет дейност като на нормален бизнес, а не като на развлечение в свободното време. А не трябва ли вместо преследване на блогъри за приблизително 800лв. годишно данъчните да пренасочат усилията си към онази група данъкоплатци, които укриват имущество за милиони? 

Автор: Евгения Костадинова
При съставянето на този материал е използвана и информация, публикувана в счетоводния портал www.vedomost.info

20 Responses to “За блоговете и данъците… Или как да пишеш блог се оказа трудова дейност”

 • geo says:


  Уоу
  Това ако наистина е така, значи работата много на зле отива. Сума хора ще станат престъпници без да подозират. Единственото хубаво нещо в цялата работа е, че много лесно може да се избегне засичането кой блог чий е…

 • strannica says:  данъчните да пренасочат усилията си към онази група данъкоплатци, които укриват имущество за милиони

  тази мисъл ми се въртеше през цялото време в главата – докато стигнах до последните редове и я видях написана :)

 • mamas says:


  Наистина ли?

  geo написа:

  Това ако наистина е така, значи работата много на зле отива. Сума хора ще станат престъпници без да подозират. Единственото хубаво нещо в цялата работа е, че много лесно може да се избегне засичането кой блог чий е…

  Не съм специалист, даже съм много зле с технологиите, но…Известно време бях глобален модератор в един форум и ползвах опции, които не само ми даваха възможност да виждам айпито на всеки потребител (това го вижда всеки локален модератор в съответния подфорум, който модерира), но и да достигам до интернет-доставчика на потребителя и т.н….Така че спокойно може да се засече кой блог чий е…

 • mirchev says:


  :)
  Да де, но това е на границата с абсурда… :) По тая логика и писането във форум, както и блогването във Facebook ще се облага :)

 • анонимен says:


  до: мамас

  mamas написа:

  Не съм специалист, даже съм много зле с технологиите, но…Известно време бях глобален модератор в един форум и ползвах опции, които не само ми даваха възможност да виждам айпито на всеки потребител (това го вижда всеки локален модератор в съответния подфорум, който модерира), но и да достигам до интернет-доставчика на потребителя и т.н….Така че спокойно може да се засече кой блог чий е…

  В заблуда си! Ще мина през 3 континента и ще използвам 5 IP-та. В момента пиша от 91.73.30.xx
  Ако го проследиш ще се учудиш доста от резултата. :)

 • nik666 says:


  .
  Освен това, от Google (като притежатели на blogspot.com) едва ли ще посрещнат радушно искането на българските данъчни да бъдат разкрити данни за няколко хиляди блога. Същото важи и за wordpress.com

 • анонимен says:


  Тцъ, номер 5, ти си в заблуда. Т. н. …
  Тцъ, номер 5, ти си в заблуда. Т.н."анонимно" съриране съвсем не е анонимно. Съвърите, които предлагат прокситата пазят логове, а по тях за около час-два може да се намери всяко IP – първоначалeн източник на заявката. Още повече ако изскащият инормацията може да се легитимира като държавна служба.

 • mamas says:


  До №5
  Аз не мога да го проследя, но определено който има интерес, си има и необходимите специалисти и средства да го направи – №7 го потвърждава.

 • rpatel says:


  Олеле! Сега остава да ме обложат и с …
  Олеле! Сега остава да ме обложат и с данък въздух!

 • анонимен says:


  До Не специалиста и номер 7
  Добре , виждам че някои хора тук знаят по нещо или са чели някъде нещо … Имам приятел ( доколкото може да се нарече така ) от Колумбия с който в свободното време говорим в скайп , обменяме идеи и понякога си губим времето в определена онлайн игра.( без реклами ). Та … правим VPN и си попълвам въпросният блог през неговото IP. С проверка нашите любими данъчни служби ще стигнат до Колумбия , и какво ? Да не би да си поискат парите от него ?
  Да речем че "специалиста" който изисква информацията от тамошният ISP е СПЕЦИАЛИСТ и се сети че може да има такова животно като VPN и изиска информация дали тамошният клиент с даденото IP е правил VPN с България и с кой. И да речем по някаква случайност открият, че разбираш ли , аз съм правил доста често няк’ва си Виртуална Частна Мрежа с ня’къф пич от ня’ква си Колумбия. И какво ? Нито те ( данъчните с тяхните СПЕЦИАЛИСТИ ) нито местното колумбийско ISP не може 100% аз ли съм си попълвал блога , или моят колумбийски приятел…
  За финал : Всичките тези глупости които изписах са за да ви кажа че това с облагането с данък блогърите е просто НЕВЪСМОЖНО, а спорът или каквото там се получава за доказването/откриването на това кой е създал блогът – смешно…
  Лек и приятен ден на всички.
  Благодаря на блогъра, че е открил и написал интересен парадокс в нашето парадоксално ежедневие…

 • анонимен says:


  от Ghibli
  Цитирам едно компет…
  от Ghibli
  Цитирам едно компетентно и смислено обяснение на ситуацията, което видях в блога на Марфа:

  http://tinyurl.com/nvcn5r

 • geo says:


  Пояснение за IP-тата
  от човек, дето това е учил и това му е работата :-) Първо е доста сложно (за данъчните) да се докаже кога кое IP какви ресурси е достъпвало в Интернет.

  След това, дори и да се докаже с правна тежест, че от дадено IP е достъпван даден ресурс в мрежата, това не обвързва веднага IP-то с човек. Единствено може да се държи отговорен клиента, на чието име е зачислен IP адреса, но там стават едни каши…

  Другото е, че IP може да се крие по разнообразни начини, както беше посочено по-горе – VPN, проксита, TOR и т.н.

 • анонимен says:


  мутрафония
  Кога ли ще се въведе задължително изискване за домакините да се самоосигуряват? Домакинската работа все пак, отнема много повече разход на време и енергия, отколкото поддържането на блог, а и се върши всеки ден. Въпросът не е дали човекът, който поддържа един блог може да се скрие или не. Въпросът е защо трябва да се крие. Анонимното мнение тежи много по-малко от това зад което човек застава със собственото си лице и име. В Иран и Ирак има най-много блогъри на глава от населението, но това не ги прави демократични държави. Мутренската олигархия в България явно вече се чувства застрашена от свободната размяна на мнения и информация в Интернет и е измислила начин да наложи контрол и върху тази сфера, принуждавайки хората да си скрият лицата или поне да се регистрират на отчет в държавните институции.

 • анонимен says:


  Лудория
  Абе вие ли не четете или аз не разбирам?! Постът е за облагане на приходите от реклама – докато няма приходи – няма проблем. По този начин пишещият и не печелещ нищо блогър няма проблем!

 • mirchev says:


  @ Анонимен 14
  От това писмо на НАП точно това не става ясно. Добре, че бе и вчерашното им разяснение…

 • boyana says:


  Не стреляйте по данъчните
  Отговорът се съдържа в заглавието.Чети внимателно:"…..Относно осигурителните вноски и данъчно третиране на ДОХОДИ,придобити от физически лица…"Разяснението е по повод въпрос,поставен от физическо лице как да се третират тези доходи.Ако печалбата е раелизирана от ЕТ се облага по общия ред за облагане доходите на еднолични търговци -15% от облагаемият годишен доход след приспадане дължимите осигурителни вноски.Ако е физическо лице,свободна професия ,той има право да приспадне 25 % рзаходи,за които не е нужно документално доказателство ,след което се дължи 10 % данък общ доход.

 • анонимен says:


  Какво стана?
  А какво стана с онзи милиард,дето го е откраднала Мургина?

 • slu6atel says:

  Иво,искаш да кажеш,че при получаване на пари,под някъква форма замаскирана като тинтири минтири нетрябва да се дължат данъци ли? Ама ти сериозно ли? Мисля че се опитваш да събираш внимание върху себе си, и при това всеки път угоднически….ставаш вече предвидим!

 • Съновник says:

  ако не получавате пари от реклами или други източници няма зашо да се притеснявате

 • Глупости на търкалета! С данъци се облагат САМО приходите, парите и толкоз! Що за идиотщина е това да се твърди, че с данъци се облага трудовата дейност?! Не пийте, когато пишете!

Галерия
img_0786 img_1792 istanbul_cebit_2010_bilisim-2 iasla_pavlovo-1 iasla_pavlovo-20 protest-varna-tim-81 protest_orlov_most-79 img_2370