Търсене
Всички публикации

Полицейска инвалидност…

18.09.2008г., паркингът пред националния стадион "Васил Левски"

    Инвалид опитва да паркира автомобила си на паркинга пред входа на националния стадион. Според законодателството той има право да извърши това на специално отделените паркоместа за хора с увреждания. Спазването на подобно правило в България е изключение. Да накараш хора, които считат изхвърлянето на своя фас или друг боклук през прозореца на колата, да не паркират върху местата отделени за тези хора си е живо геройство. Водачите на МПС, които се съобразяват с това, са единици. А да споменем публично, че някой е паркирал на инвалидно място, не е новина…

    Какво можеше да се види обаче онзи ден на въпросния паркинг? – Две полицейски коли, паркирани на двете места, предназначени за хора с увреждания. 

    Нямам обяснение за подобно поведение от страна на "блюстителите на реда". Не вярвам също и в МВР да са стартирали кампания за привличане на хора с увреждания на щат като редови полицаи. Че има дефицит на кадри – има, но чак пък толкова…
    Изводът е малко тъжен, но пък много прост: органите, които трябва да следят за спазване на правилата, ги нарушават поголовно и публично сами, като редовият гражданин съвестно си заплаща "услугата"…

8 Responses to “Полицейска инвалидност…”

 • анонимен says:


  Laur Lishin
  Чл. 92.(1) Водачът на моторно превозно средство със специален режим на движение
  може:
  1. …….
  2. ……..
  3. ……..
  4. да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на този закон; през това
  време той може да подава само светлинни сигнали.
  Ха познайте от кой закон го извадих….
  Почитаеми mirchev, не обичам да коментирам ситуация, с която не съм запознат. Дори като колега на тези хулигани, публично погазващи правилата за движение, няма да коментирам. Държа да Ви припомня само две неща: разпоредбата, на цитирания по-горе ЗДвП (последния, за да няма други въпроси), и факта, че полицаите също са граждани…. И не винаги са виновни за всичко.
  Поздрави!
  Лаур Лишин

 • mirchev says:  При наличие на достатчно свободни места за паркиране и при неналичие на каквато и да е светлинна сигнализация, направеното от тези полицаи си е жива гавра с инвалидите. :)
  Нито имаше акция, нито "моторните превозни средства със специален режим на движение" по някакъв начин бяха с вкл. светлинна сигнализация. Просто бяха там за охрана на мача Черно море – Щутгарт. И за по-лесно бяха паркирали на инвалидните места :)

 • анонимен says:


  Laur Lishin
  Мхм! Първо: в Закона е казано "може", което по никакъв начин не задължава оправомощения да извърши някакво действие, а просто указва допълнителна възможност – може и да има свободни места, но на тези автомобили е разрешено да паркират или да престояват….. и така нататък, със или без пуснати светлинни сигнали; второ – на снимките се виждат и други паркирани (или спрели – не мога да съм категоричен) автомобили и заградителна полицейска лента; и трето – както Вие не бихте се изгаврили с инвалидите (в което съм дълбоко убеден), така и нито един български полицай не би го направил (в което съм още по-дълбоко убеден). Съгласен съм ,че е много лесно да се хвърля кал по униформените – нали са ни под ръка; съгласен съм, че понякога има основание за тази кал, но когато изказвате възмущение от действия (или бездействия) на представител на властта, без да посочите индивидуализиращи признаци ( дори само номер на автомобил), Вие всъщност не изказвате възмущение, а просто плюете. Плюете не само по "провинилите се" (ако прочетете внимателно, ама наистина внимателно първия ми коментар, ще разберете защо са кавичките), а и по всички служители на Националната полиция – плюете и по мен и по моите колеги и подчинени. Нещо, което аз не си позволявам спрямо Вас!
  С дълбоко уважение:
  Лаур Лишин

 • mirchev says:


  :)
  Паркингът си изпълняваше съвсем нормално функциите: имаше футболна среща. Не знаех, че това е полицейска лента. Обикновено на полицейските ленти си пише "Полиция. Не преминавай!". Тези ленти съм виждал да се използват по строежите…
  Относно паркирането на инвалидни места – масова практика е в България. Прави се от почти всички и на малко хора им пука. Някак не ми се вярва точно полицаите да правят изключение. ;)
  Относно "индивидуализиращите признаци", които "не посочвам" – на снимката ясно се вижда номера на единия полицейски автомобил. Това малко ли е?

  Относно "плюенето": Представил съм само факти. Снимките са истински и говорят достатъчно.
  За МВР може да се говори много. Имам добри познати и приятели там. За съжаление качествените хора, които остават "в системата" стават все по-малко. Достатъчно често съм имал контакти с тях и като гражданин не съм очарован.
  В скромния си блог неведнъж съм декларирал, че уважавам работата на хората в МВР. За съжаление "фирата" там е доста голяма и респекта, който имах към тази структура бързо се изпарява.
  Пак казвам – по проблема може много да се пише, но на мен от псевдо МВР в България ми писна.

  P.S. Един пример от последните 5 дни: подадох сигнал за корупция в МВР. Дадоха ми номер, с който мога да следя до къде е стигнал моят случай. Телефонът, който ми бе предоставен е нефункциониращ. Т.е. не мога да проверя статуса…

 • анонимен says:


  Laur Lishin
  Ще засегна малко по-подробно темата за правото или, иначе речено, за играта "мога – не мога". Вие, например, както и аз, имате право да гласувате на избори. Но никой не Ви бие с тояга по главата, да ходите и да гласувате. Просто упражнявате право (да или да не) по Ваше желание. Колкото и да Ви е неприятно, упоменатото в ЗДвП право съществува. Могат да го упражняват, а могат и да не го упражняват. Ако пък чак толкова Ви е неприятно – на следващите парламентарни избори гласувайте за партия, която в програмата си обещава да премахне този член от Закона.
  Аз не твърдя, че сте подправили снимките. Недоволен съм, че използвате изключително общи определения и че дори не се замисляте за евентуална причина. Аз това наричам "плюене" – да лаеш, преди да си видял какво идва по пътя….
  Полицейска линия – да беше жълта със сини надписи. Колегите в София все по-често ползват червено – бяла, с надписи "Полиция" на кирилица и латиница. Незнайно защо.
  За качествените и некачествени хора наистина е по-добре да не говорим – малко от едните и изобилие от другите. Надявам се разбирате, обаче, защо употребеното от вас "органи", (вместо, примерно – водачите на тези два автомобила) обижда и мен.
  Масова практика в България – съгласен съм, но не бива да лепим етикети наляво – надясно. Ако видите черен джип, управляван от видимо здрав и млад човек да паркира на място за инвалид, това далеч не означава, че всички собственици на черни джипове правят така, нали? Същото важи и за полицаите, направили го без уважителна причина ( да се чете: "без дадено им право по закон").
  И накрая – до утре вечер ще се постарая да намеря телефон, работещ, на който можете да задавате въпроси и да получавате отговори по отношение на корупцията.
  И съвсем накрая – хубаво е човек да има позиция. Виждайки някой да спира на място за инвалид, бих преприел съответните действия (да изчакам "Пътна полиция" да дойде и да му отлющи един хубав акт). Вие сте си намерили друг начин на защита на позицията. Само не прекалявайте с него, моля Ви….
  Искрено Ваш:
  Лаур Лишин

 • анонимен says:


  Laur Lishin
  982 22 22. Не съм проверил, но трябва да работи. Все пак е дирекция " Инспекторат". Ако случайно това е неактивния номер, ще намеря друг.

 • анонимен says:


  Мога-не мога
  @Laur Lishin: Нещо четете закона като дявол евангилието.
  Чл. 91 (1) Моторни превозни средства със специален режим на движение са автомобилите и мотоциклетите, които при движението си подават едновременно светлинен сигнал с проблясваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал.

  Това в прав текст казва, че да се ползваш от специален режим на движение трябва да подаваш звуков и светлинен сигнал.

  Чл. 92.(1) Водачът на моторно превозно средство със специален режим на движение
  може:
  1. …….
  2. ……..
  3. ……..
  4. да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на този закон; през това
  време той може да подава само светлинни сигнали.

  Последното му дава право да индикира специалния режим на движение без да използва звуков сигнал в конкретния случай, но не го освобождава от светлинен. Това директно означава, че ако няма светлинен сигнал, няма специален режим на движение, няма изключение на закона.

 • анонимен says:


  Ceneto
  "Виждайки някой да спира на място за инвалид, бих преприел съответните действия (да изчакам "Пътна полиция" да дойде и да му отлющи един хубав акт)."

  Преди време бях попадал на снимка изобразяваща
  как един паяк е натоварил полицейска кола.
  Действието се беше случило някъде в Европа.
  Ха познай дали тука може да стане нещо
  дори малко наподобяващо на това.
  Ако не можеш да си отговориш се замисли
  за многото лични автомобили на колеги,
  които с картата на предния прозорец си паркират,
  както си поискат и където си поискат, без да са
  с някви спицялни режими на движение.

Галерия
img_0903 img_1026 img_1167 dsc09458 selo-tvarditsa-republika-moldova-23 parkiral_si_kato_idiot_zapaden_park-10 img_2316 img_3266