Търсене
Всички публикации

Една история за МВР, актовете и… зарзавата :)

28.08.2008г., около 5:00a.m., пътят за Аксаково, малко преди град Варна.

Спира ме полицейски патрул, същият, който ме спря и преди два дни по същото време. Рутинна проверка на документи. Преди два дни бях изряден, сега обаче полицаят вижда нещо нередно:
– Ей, ти караш без книжка! – казва троснато сержанта, с осанка на интелектуалец, нечустващ необходимост да се обърне към мен “на Вие”.
– Невъзможно! – отговарям аз.
– Ей, на. Виж. – и ми подава шофьорската ми книжка, за да се убедя с очите си, че валидността й е изтекла.
– Прав сте… – казвам невярващо.
– И какво правим сега? – казва той дежурната катаджийска реплика.
– Поради мое недоглеждане очевидно съм нарушил правилата.
– Какво работиш? – втора дежурна катаджийска реплика. Отговарям аз какво работя и следва едноминутно мълчание.
– Имаш два варианта: или да ти напишем сега един акт или да отидеш и да си подадеш документите за смяна на шофьорската книжка. – предлага сержантът.
– А, супер! – казвам наивно аз. – Избирам втория вариант. – Следва ново едноминутно мълчание…
– Ще ти пишем акт – не издържа сержантът и ме кани при колегите си.
– От 100 до 300лв. глоба, ако ти напишем акт! – рецитира негов колега. – Какво работиш? – за втори път дежурния въпрос…
– Какво да те правим? – добавя третият полицай, седнал в колата и готов да пише акт.
– Ами според мен законите в тази държава трябва да се спазват, а аз в случая очевидно съм ги нарушил…
– Предложи ни нещо, което да ни хареса! – прекъсва ме първият сержант.
– Аз съм за спазване на закона. – потвърждавам смело.
– ОК, щом са ти такива принципите – пишем акт!

Полицаят не видя ироничната ми усмивка, може би неосъзнавайки, че в тази ситуация този с принципите трябва да е той, а не аз. Стигаме до абсурдната ситуация глобеният да настоява да го санкционират, защото осъзнава вината си, а органът, който е оторизиран да направи това (и който получава заплатата си от данъците на всички ни), да не иска!

Докато си чаках акта и ядосвайки се вътрешно за наглия начин, по който искат да изкарат някой лев, забелязвам на задната седалка на полицейския автомобил няколко чувала със зелен пипер?!?! Поглеждам още веднъж и ядът ми от пропуска с подновяването на шофьорската книжка изчезва. Вече се ядосвам, че нямам фотоапарат под ръка, за да снимам уникалната гледка.

Дават ми акта, поглеждам набързо и ми обясняват, че ако искам, мога да пиша и за възражения. Ееее… ама така кажете! :) И тъй като не ми е правило впечатление по белите страни в полицейските автомобили да се превозват чували със зарзават, споделих това мое скромно наблюдение в самия акт за административно нарушение. Естествено споделих и изненадата си от начина, по който тези аксаковски сержанти, така респектиращи с един странен, празен поглед, си поискаха някой лев…
Не съм убеден, че тази история ще заинтригува някой в ръководството на МВР. Тя изглежда доста незначителна на фона на простотията, която се случва в държавата. Абсурдността на ситуацията, обаче, ме накара да разкажа за нея в блога… пък може и някой да се замисли и да вземе мерки… :) А аз ще чакам да се случи обещанието да се поставят камери във всеки полицейски автомобил… :)

За да не остане някой с грешно впечатление и за да не последват коментари, породени от недобра информираност, съм длъжен да уточня:
– Винаги карам внимателно;
– Рядко шофирам с превишена скорост;
– Уважавам останалите участници в движението;
– Винаги спирам на пешеходни пътеки;
– Спазвам правилата за движение по пътищата в поне 99% от случаите;
– Не съм от хората, които предупреждават за полицейски патрул с двукратно светване на дълги светлини. Дори правя друго – светвам на някои участници в движението (обикновено на тези, каращи бързо), точно, когато няма “катаджийска засада”.
– Не съм сядал зад волана употребил алкохол (може би защото по принцип не употребявам :) )
– Имам познати полицаи и уважавам полицейската работа
– С тази публикация не искам да навредя на онези служители на реда, които съвестно изпълняват своите задължения. Уважавам ги!

2 Responses to “Една история за МВР, актовете и… зарзавата :)”

  • iasen_cveti says:

    лесно е от зад на пред изобличи Доган например нети стиска страх те е

Галерия
fsb_kontsert_ndk_2010_sofia-39 iasla_pavlovo iasla-pavlovo-detska-gradina-3 bulgaria-poland-2012-63 img_1681 img_2782 img_2859 #ДАНСwithme ден 11. Протест пред МС, НС, Орлов мост и шествие из улиците на София.