Търсене
Всички публикации

Корпоративен имидж… по български

    Чувал съм, че големите компании в България си имат норми/правила за корпоративно поведение. Такива имат и някои сравнително малки фирми. Някъде те се наричат "вътрешнофирмени правила", другаде "правила за фирмена култура" и т.н.

    В общи линии в тях се говори за това как трябва да се държат служителите в работно време, какво е забранено, какво не, как да използват служебните автомобили и разни такива забавни нещица, които невинаги кореспондират с вижданията на "свободолюбивата" българска душа.

    Затова често по бул."Цариградско шосе" редовият гражданин може да стане свидетел на някое служебно возило, гордо облепено (брандирано, както е модерно да се казва) със стикери на някоя голяма българска компания, да профучава по бус лентата около х-л Плиска.  Друг път пък подобен автомобил може да бъде видян, паркиран на пешеходна пътека тип "зебра", или отнемайки предимство на пешеходец на същата. Изхвърлянето на фасове през прозореца не го смятам, защото си е част от ежедневието и повечето пушачи дори не могат да го приемат за ненормално.

    Коронният номер, обаче, е с "присвяткването"  с фарове. Както си кара редовият БГ водач на МПС (със скорост не по-висока от макс. разрешената от Правилника за движение по пътищата), зад него се появява, очевидно бързащ автомобил, който на половин метър от бронята му изключително активно включва и изключва дългите светлини, съчетани с откъслечен клаксонов трепет… Задният автомобил обикновено е VW GOLF, BMW или някоя тежкарска версия на AUDI. Не са редки случаите, когато колата отзад е фирмена, със съответните обозначителни  "белези"… Не знам за Вас, но на мен поведението на такива служители ми влияе върху цялостното мнение за компанията.

    В опит да ограничат тези и други золуми, някои работодатели започнаха да прилагат съвременни технологии – GPS за скоростта, датчик на окачването (за да се наблюдава начина на каране), сензор на резервоара и т.н. Това естествено струва пари и все още са малцина компаниите, оценили ползата от тази технология.

    Изцяло в този контекст, извършвайки неделния си пазар в местната BILLA, се натъквам на любопитна гледка – служебен автомобил на Mtel, паркиран на местата за инвалиди…

 

 

    Предполагам и на най-големия БГ голфаджия, посетил някой западен хипермаркет, му е направило впечатление, че местата за инвалиди са си "Места за инвалиди". Само в България са се превърнали в "Места за дребни тарикати".

    Нищо ново, на всеки се случва, но автомобилът нямаше стикер, удостоверяващ, че се управлява от инвалид. Освен това, паркингът бе наполовина празен… странно… Корпоративна му работа – предполагам в Mtel не учат така служителите си… пък де да знам?!?!

    Същия ден, по същото време, сходна ситуация само на 20 метра от първата – неправилно паркиран полицейски автомобил:

    "Ама те са със специален режим на движение" ще каже някой… Да, но не съвсем – този статут не им дава право да паркират неправилно, когато нямат задача. Изключвам случая да е такъв – иначе можеха да спрат пред вратите на магазина…, но човещинка – точно тези, които трябва да съблюдават реда, го нарушават. Естествено няма кой да ги накаже… но пък поне има кой да ги снима. :)

P.S. Докато пишех горните редове се сетих за една малко стара, но доста близка публикация – "Неделни небивалици". На когото му е интересно в коментарите долу може да провери как не се прави PR.

37 Responses to “Корпоративен имидж… по български”

 • estrella says:


  Мирчев
  пак в десетката с обектива се е нацелил:)

 • mirchev says:


  @alisa
  "Оправяме се", но става много бавно… радвам се за внуците аз – те ще живеят в нормална държава… :)

 • mirchev says:


  @estrella
  Тоя път снимките не са от фотоапарат, за което се извинявам за не съвсем доброто им качество… :)

 • rimij says:


  Чудя се …
  Какво щеше да стане ако нямаше Голфове. Шофирането не зависи толкова от колата, колкото човека зад волана.
  Да, карам Голф. Да, приемам го лично :).
  Сериозно, този лаф вече взе да се изтърква …

 • mirchev says:


  @ rimij
  Ако много ти се е поизтъркал лафа започни да се движиш по няколко часа на ден по бул."Цариградско шосе" (примерно)… може и да си промениш мнението.
  Не целя да обидя собствениците на една или друга марка. "Голфаджия" не е човек, който кара VW GOLF, това е състояние на духа…

  Извинявам се, ако някой го е приел лично… :)

 • boyoto says:


  @ mirchev
  ще те откраднем да работиш за нас, момче… С този обектив и този хаплив език…
  Поздрави :).

 • mirchev says:


  @boyoto
  :)

 • анонимен says:


  Таня
  Иво, добре знаеш, че споделям мнението ти. Обаче, пиши за тези неща в съответните чуждестранни портали, където наистина някой ще погледне със загриженост и току виж станало събитие от ранга на Могилино. А публикувайки това в България просто оставяш материала да виси във въздуха, без каквито и да било последици.

 • mirchev says:


  :)
  Не вярвам в някой чуждестранен портал да знаят значението на думите "джигит", "голфаджия" и т.н…. :) Имам усещането и че трудно ще ги възприемат…

 • cecobob says:


  направо ти се кефя !
  Ти виждаш, това , което не виждат другите. Освен, че го виждаш, го представяш по най-добрия начин. Всички трябва да реагираме на простотията. На простотията трябвада се даде отпор по всякакъв начин . Голфаджиите да не се сърдят, но Голфа в България се води кола на селските простаци, а Мерцедеса – кола на циганите. Това в никакъв случай не трябва да се приема сто процента. Но, след като е станало назидателно – ще търпиме. И най-добре е да се променяме към добро. А от мен браво !!!

 • mirchev says:


  @cecobob
  Цецо, като разказвам на познати за тебе, знаеш ли коя е най-често чуваната реплика? – "Е, намерили сте се двамата!!!" ;-)

 • vishnichka says:


  Божке…те това ваш’то е простотия.
  Карам голф,но ще си купувам и ауди, и въобще не ми дреме,дали някой ме мисли за селяндурка.Голфът,особено пък за жена е маневрен,бърз,здрав и пъргав автомобил.Софиянци да си гледат работата,кмета и мръсните улици,и да не блеят по Цариградско шосе…
  Който плаща данък на хорското мнение да си купи самолeт !

 • mirchev says:


  @vishnichka
  Някои въобще не четат, м? :) Странно е как човек може да прочете горното и само това да му направи впечатление…
  Странно е, че интелигентен човек ще си помисли, че ВСИЧКИ, които карат голфове са такива и т.н… :)

  Приятна вечер!

 • krassko says:


  В затвора знаем повече
  От 01.01.2008 Австрийските фирми намалиха заплатите на"тарикатчетата" за подобни неща. Даже искаха да им вземат и служебните коли, но до къде стигнаха нещата …? На Цариградско може да се види.

 • bloghead says:


  За всяко нещо си има логично обяснение :-)
  Ето каква е истината всъщност:
  Corsa-та в деня, в който са направени снимките, е била шофирана от бабката, която виждаме всяка вечер как събира една таксичка, прокопава няколко каналчета, пробива няколко дупчици и опъва няколко кабелчета, всичко в името на убеждението, че нема по-добро нещо от M-tel Home Box. Та въпросната госпожа, поради честото и явяване пред нас напоследък и изпълнение на вскякакви маймунджълъци, нещеш ли от скоро се е "амортизирала" напълно и е вече 2 (примерно) категория инвалид – обадили и са се старите й дружки – ишиасът, лумбагото и артритът. Съответно с право е паркирала на мястото за инвалиди, но е забравила да окачи картата "Инвалид" (както може да се види от една от снимките тя е забравила и да вдигне сенника си, очевидно го е свалила, за да извади картата Инвалид и да я окачи на огледалото, но поради годините си я обхваща склероза, забравя картата в ръцете си и излиза от колата без дори да вдигне сенника).
  Полицейската кола, всъщност се явява ескорта на бабето. Тъй като полицаите са едни много услужливи чичковци, те не могат да оставят една възрастна дама да се мъчи сама да пазарува. Чичко полицай след като ескортира Opela до магазина, в стремежа си да помогне на бабето да си отвори вратата, паркира на първото срещнато свободно пространство, излиза с трясък от колата си и се втурва да помага на някогашната рекламна звезда.
  За полицията има и втори вариант, в който са лична охрана на бабето, след неин сигнал, че Супер Любо я заплашва със саморазправа поради нелоялна конкуренция. Всъщност той е изпратил анонимно писмо, което гласи:
  "Ако още веднъж се мярнеш по телевизията, ще те отнеса два пъти по-бързо от колкото куцо пиле домат!
  (и тук за да не издаде самоличността си се подписва с:)
  Той не е дебел!"

 • mirchev says:


  @bloghead
  Ха-ха :)
  Не се бях замислял за този вариант… леличката от рекламата не прилича на шофьор… :)

 • rimij says:


  @mirichev
  Не съм карал из София, нямам и намерение да го правя скоро. Може и колегите там да са по – изнервени …

 • vishnichka says:


  Добро утро !
  Значи,обикновено чета отзад напред,за да се ориентирам в "духа" на коментарите,породени от съответната тематика.Така че,прочитайки догоре не искам да коментирам слуховете/явно наистина само си чувал/ относно фирмената политика на компаниите,често залепена под формата на преписани агиттабла в дух ISO-стандарт/по български казано с простата думичка РЕД/,с който се изразява очакване от българина да се подчинява на определени правила.В същият дух да си забелязал загриженост особена за духовния комфорт на работещите !? Ако беше писано за манталитета на българина-шофьор,коментара ми щеше да е съвсем друг.А да оплюваш голфаджия в стила на спора софиянци са граждани ,а провинциалистите-селяни,е най-малко некоректно.Но все пак поднасям извинения.
  Всъщност,снимките по темата не са лоши.

 • mirchev says:


  @vishnichka
  Ами не, "не съм само чувал", но не виждам смисъл да навлизам в детайли какво съм чувал, виждал и върху какво работил…
  Пак да кажа – в България има компании, които държат на тези неща и непреките ми впечатления от Мтел са точно такива, също и преките, но от други компании.
  Относно голфаджиите – странно, но акцентът не бе насочен към тях. Както написах това е състояние на духа, не човек, който управлява VW GOLF. Но за някой това се оказва трудно асимилируема информация… :)
  А сравнението със спора столичани/провинциалисти е най-меко казано неуместно.
  Приемам извиненията, макар и "все пак"! ;)

 • vishnichka says:


  Ми да, и не мога да я разбера тая ин…
  Ми да,и не мога да я разбера тая информация…Странно как в България започваме все повече да употребяваме някакви такива понятия-недоносчета за състоянието на духа изобщо,за които дори не можем точно смислено да кажем що значат !?Във всеки случай го приемам,без да се насилвам да го употребявам,защото мисля че нямам комплекси по този въпрос,нито пък съм склонна да поставям нещата под общ знаменател.
  С най-добри пожелания за успешен ден

 • mirchev says:


  @vishnichka
  Гузен негонен бяга… :) Въобще не се интересувам от комплексите на който и да било на тази тема. Идеята на постинга е съвсем друга.

  Не виждам някъде да са поставени нещата "под общ знаменател". А да цитирам себе си не ми е стил, така, че по-добре прочетете пак начина, по който е употребен термина "голфаджия", както и моментите на споменаване на VW GOLF. Вярвам, че всеки ученик след VI клас ме е разбрал…

  Успешен ден!

 • анонимен says:


  Поздрави за изразената гражданска …
  Поздрави за изразената гражданска позиция, колкото и банално да звучи.

 • viovioi says:


  Иво, най-добре комерсиализитай хобито си!
  Продавай тези неща – вход в блога само с СМС!! Ще направиш състояние човече.. не изпускай момента!!

 • mirchev says:


  @viovioi
  Аз съм платен блогър. Според публикации в жълтата преса получавам пари от Бойко Борисов, за да дискредитирам със статии и коментари управляващите. С две думи, viovioi, аз съм основен стълб на опозицията, в борбата й срещу корумпираните управляващи. ;)

  P.S. Никога не съм бил агент на нито един отдел на ДС. :)

 • viovioi says:


  Няма как да си бил ченге, защото си много млад и зелен
  Но може да те вербуват БГ Феберето. Сега само ти правят разработки. Не се подавай, че връщане назад няма.После трябва да изпълняваш поръчки, а не щрак по своя воля ,разбиране и позиция:)

 • mirchev says:  Странно… изпратих електронно писмо до petkov@mvr.bg със съдържанието на постинга и надеждата поне в МВР да направят забележка на полицейския автомобил. Обаче в крайна сметка като отговор получих това:

  This is an automatically generated Delivery Status Notification.
  Delivery to the following recipients failed.
  petkov@mvr.bg

  и в крайна сметка много се натъжих… :) Румен Петков си няма мейл… или поне не е този…

 • mirchev says:


  @viovioi
  Ако ще ме разработват то поне да е някоя дългокрака агентка на новото БГ ФБР… :) Да не е някой сух агент със спорно минало… :)

 • vishnichka says:


  Че от какво да съм гузна !?
  Идеята на постинга Ви се опорочава от коментари 5, 9, 10, два от които авторски, срещу които реагирах.Няма нужда да ми обяснявате неща, които, за съжаление и учениците под шести клас знаят, но не разбират.Което пък въобще не изненадва.
  Нищо лично !

 • vishnichka says:


  Ако вече сте го прочели, да се сам…
  Ако вече сте го прочели, да се самозабърша
  , за да не преча на одухотворения диалог.

 • mirchev says:


  @vishnichka
  Не, моля! Настоявам да останат всичките Ви коментари. Не ги трийте. Те добавят един приятно нежен колорит, на иначе "просташкия" постинг. Всеки е свободен да прави каквото си поиска… а в интернет пространството хора всякакви. Кофти е, когато точно това пространство бива грубо използвано за избиване на тежки комплекси… но пълно щастие нямало, казват… :)

 • анонимен says:


  Аз пък изпратих линк към този пост на …
  Аз пък изпратих линк към този пост на Мтел. Може би ако много хора направят така, ще вземат мерки :)
  email: pr@mobiltel.bg

  fil

 • mirchev says:


  :)
  Дано вземат мерки… :) Надявам се няма да започнат PR акции, като платените "скрити реклами" на Мтел във в-к Стандарт ;-)

 • mirchev says:


  Едно писмо…
  Изпратих този скромен постинг на семеен приятел живеещ от известно време в Шотландия. С негово позволение публикувам също така скромния му отговор:
  "Ey za tova tuk mi haresva poveche da ziveya….Imah slednata sluchka:
  Parkirah na ulicata do magazina na TESCO v Helensburgh. Takmo byah na
  kasata veche, kogato vidyah, che a policeman zapisva nomerata na
  kolite. Begom go nastignah i go popitah v narushenie li sum – takmo
  pisheshe moya nomer. Obyasni mi mnogo vezlivo, che nyamame pravo da
  parkirame na tazi ulichka. Obesta da ne mi pishe nomera, ako tragna
  vednaga, sled kato mu kazah, che sum chuzdenec i che kopiram
  povedenieto na drigite shofiori.
  Sled tova stanahme priyateli – az go pozdravyavam kato go vidya iz
  grada. Toy se ismihva privetlivo.
  GLOBATA E 30 pounds za tova nepravilno parkirane… Samo tova
  vazpitava. Nisto drugo. Za shofirane bez kolan – 50 pounds.
  I globata vazi za VSICHKI.
  Vseki den vzemam decata ot uchilisteto im. Ne gi karam da si slagat
  kolanite – te si znayat i sami si zakopchavat kolanite.
  Mestata za invalidi sa prazni vinagi…..
  Imah sluchaya da vidya /s Martin byahme/ kak konduktorat na vlaka ne
  pusna da poteglim 15 minuti, zastoto edni mladezi si byaha kachili
  velosipedite vav vlaka. Edva sled kato te slyazoha, nie poteglihme sas
  zakasnenie. NIKOY ot patnicite ne stana nerven, NIKOY ne reagira, che
  zakasnyavame. Disciplina!

  OK. Chao ot Scotland, kadeto si zivyal i pak mozesh da ziveesh"

 • tribal4e says:


  :)
  Нека споделя преките си впечатления по темата. Още вчера имах желание, но не ми остана време.
  Като служител на Мтел (макар и отскоро) смея да твърдя, че тук със сигурност не учат служителите на подобни изпълнения и съм сигурна, че повечето ми колеги ще се възмутят от тази проява.. Предполагам поведението извън офиса е различно от това в работна обстановка, но все пак от скромните си впечатления до момента смятам, че тук работят достатъчно интелигентни и дисциплинирани хора. Естествено сигурно има и изключения, които навярно обясняват заснетото пред Билла, но се надявам, че те са малко. Преките ми колеги са доста принципни хора и съм впечатлена и много приятно изненадана от тях, защото обстановката е доста по-различна от предишната ми работа.

 • mirchev says:


  @ tribal4e
  Поведението им и извън офиса не е без значение, особено, когато са със служебен автомобил в неделя…

  За пример – когато управлявам служебен автомобил, брандиран, се стремя да бъда още по-стриктен като водач на МПС. Защото това бие по имиджа на компанията…

  А, че в Мтел работят интелигентни и дисциплинирани хора ми стана ясно, след като ти самата ги избра. :)

 • tribal4e says:


  ..
  Иво, съгласна съм с теб. Хората като видят "брандирана" кола в неделя не си мислят, че това е просто някой редови гражданин, отишъл по терлици до Билла да си напазарува примерно:) Първата им мисъл е за фирмата, която е изписана на колата, така че няма спор – поведението е важно и си е отговорност като караш такава кола, но това вече се свежда и до морал и съобразителност.
  Надявам се наистина първоначалните ми впечатления да не се окажат погрешни и да са по-малко тези, които биха правили подобни нарушения. На мен лично не ми стана приятно като видях тази снимка.. :)

Галерия
img_0863 elka-29 img_2621 cebit_2011_hannover-12 cska-sofia-styaua-bucurest-58 cska-sofia-styaua-bucurest-81 protest_orlov_most-47 #ДАНСwithme ден 11. Протест пред МС, НС, Орлов мост и шествие из улиците на София.