Търсене
Всички публикации

Стоматологични измами…

    Скорошна "зъболекарска случка" с познат ме накара да си припомня за не толкова скорошните ми, но доста поучителни неволи с един стоматолог. Уважавам тази професия, въпреки че понякога ми е трудно да разбера, как един зъболекар взима 5-6 пъти повече от един хирург, при приблизително еднакво количество часове работа?!?!

    Годината е 2004. Градът е Добрич. Бях на преглед при стоматологът д-р Меглена Малчева Попова. Беше ми поставена диагноза и предписана физиотерапия. Заплатих си прегледа, според тарифите на Здравната каса. В края на месец ноември 2004г. ми се наложи да си вадя зъб (по-голямата част от цената на тази услуга се поема от Здравната каса). Отидох при друг стоматолог, който ме осведоми, че лимитът на услугите, извършвани от Здравната каса ми е изчерпан. Каква бе изненадата ми, когато се оказа, че на 10.02.2004г. от д-р Попова са ми били "направени" две пломби. Такава услуга, обаче д-р Попова не е извършвала. Беше ми направен преглед и дадено предписание. Погледнах в здравната си книжка и там си пишеше 101, 301, 301. По-късно се осведомих какво означават тези цифри… 101 – преглед; 301-пломба.

За по-добра резолюция натиснете тук.

    Във въпросния случай вина имам и аз тъй като съм подписал протокол след прегледа, с който удостоверявам, че са ми направени пломбите.

За по-добра резолюция натиснете тук.

    Въпросът е, че не всеки пациент знае какво означава всеки отделен код. А и според мен не е длъжен. Логично е да се разчита на коректността на стоматолога.
Няколко дни по-късно подадох жалба в РЗОК-Добрич. Отговорът пристигна в срок . Ясно е, че щом аз съм поставил подписа си под този документ, съм удостоверил, че са ми извършени дейности: 101, 301, 301. Реално, обаче пломби не са ми слагани. Фрапиращото е, че по това време въпросният зъболекар бе председател на СДС – гр. Добрич. Обществена фигура и познато лице сред добричката общественост…

    В крайна сметка – случаят получи достатъчно широк отзвук. Стоматологът не получи ефективно наказание от РЗОК. А аз си научих урока – да науча всеки отделен код на Здравната каса, за отделните стоматологични услуги.
Надявам се всеки прочел това да си направи съответните изводи и да има едно на ум при подобен род дейности.

19 Responses to “Стоматологични измами…”

 • leif says:


  :)))
  Ха и на мен ми се е случвало,а и се оказа че са ми вадили зъб без да забележа..

 • sigrina says:


  [S]
  Оо и аз имам зъболекарски неволи :) Ама мен поне не ме излъгаха и баш хирург ми направи операцията. Ако искаш ще ти дам телефона на клиниката, която посещавам аз. МНОГО СА ДОБРИ!

 • mirchev says:


  :)
  О, аз си намерих вече… стоматологична клиника "Елица и Деница Пеневи". Големи симпатяги, отделят ти достатъчно време и за капак научаваш доста за зъбите и правилната грижа за тях. Доволен съм там, нямам никакви забележки и ги препоръчвам.

 • deninosht says:


  !!!:)
  как един зъболекар взима 5-6 пъти повече от един хирург, при приблизително еднакво количество часове работа?!?!

  ………………………..
  защото е"занаятчия"…

 • sis says:


  мерси
  :)

 • анонимен says:


  За да живееш в БГ,
  трябва да си много голем специалист в сфери, различни от твоята и да дебнеш дори и тези от които не очакваш…

  Поздрави


 • ooooh, pripomni mi za edna moya l…
  ooooh,pripomni mi za edna moya lyubima istoriya!

  през 2001-ва (мисля че беше )ме заболя много силно един зъб!
  беше полунощ.

  опитах се да чакам до сутринта..
  полях зъба с аналгин ,успокоих се и съм заспал..към 5 часа вече не издържах и тръгнах ккъм стоматологическата бърза помощ .
  оказа се ,че такава вече нямаше…а на негово място -частен кабинет!
  когато почуках,аз не знаех това..
  отваря ми една дама, от устата й ми дъхна на застоял и спарен дъх на спящ човек …
  веднага се вижда,че вътре има много скъпа техника..едва ли това е бързата!
  попитах дали това не е дарение някакво,защото личеше ,че апаратурата е съвременна или поне дизайна й беше такъв..а не като на старите комбайнерски уреди за мъчение …имаше и съвсем нов и скъп телевизор.
  – не кабинета е вече частен!

  ехей..аз леко се притесних..
  добре тогава ..
  казвам й на жената:
  -имам пулпит!
  какво ще ми струва за да спре да ме боли!

  -сядай да те видя!

  аз сядам!

  -хм…дааааа.имаш пулпит!
  40лв е пломбата..

  не може ли да му сложите арсен или каквото там се слага..преди две години ,докато беше бърза помощ ми успокоиха болката,в една неделя сутрин.

  колко ще ми струва това…

  -40лв? ако почнем да правим пломбата!

  по това време една съседка правеше пломби на баба за 2 лв.

  и като чух 40лв направо ми премина цялата болка!

  добре тогава! и ставам..
  а тя ми казва…
  защо не се попазарим малко!

  колко лева имаш.

  ако искаш дай ми сега 20 лв
  и после още 10 и още 10!

  съжелявам,казвам,обаче аз ще чакам до 7 ч да отвори бабичката ,леко шантаво бабе,което понякога дори работи напълно безплатно!

  -тук обаче зъболечителката се запъва!
  като на женски пазар!

  по-добре е да го почназ,ти така или иначе вече ми дължиш 5 лв..
  даваш ми колкото имаш и аз те почвам!

  -ха! за какво дължа!
  -ами за прегледа!

  -ха!..ха-ха-ха!

  вие явно искате да си получите 5 те лева!
  впррочем заради какво!
  че ми казахте ,че имам пулпит ли?

  добре тогава…
  щом е така,ако помните,аз пък още с влизането си ви казах"имам пулпит"
  правим така
  вие ми давате 5 лева,затова,че аз Първи КАЗАХ "ПУЛПИТ"
  -и после аз ви давам вашите 5 лева,заради туй,че и вие казахте "пулпит"

  жената чак се събуди!

  искате ли да ви кажа,защо повече никога няма да дойда в този кабинет,въпреки,че е изрядно обурудван!

  защото имам усещането,че съм или на пазара или съм при адвокат!
  а те са такива..мълчат и не казват нищо…
  почти всеки въпрос се таксува…

  и в крайна сметка,ако вие сте решили да ме изнудвате,защото ме боли,аз не виждам никаква разлика между вас и един дилър на хероин..
  който продава мижавия си стаф,тъкмо поради същата движеща сила-нарастваща и нетърпима болка!

 • mirchev says:  … така е… какво прави с хората капитализЪма само… ;)

 • анонимен says:


  Бисерка
  мерси за инфото Иво! занапред ще знаем и ще гледаме къде се подписваме :)

 • анонимен says:


  Лалита
  Ужас! Всички се превърнаха в търговци, дори и тези които ни лекуват! И аз съм имала същият случай като Иво, но в Пловдив. След преглед ми дават да си подпиша протокола от прегледа без да са ми правили нищо и в него ги имаше прословутите кодове, за които също не знаех какво означават. После на излизане ми казаха, че ако се наложело да ми правят пломба по-късно ще се оправимл Но слава богу нищо не се наложи да правя през същата година, но докторите са си взели парите от касата. От тогава ходя само на частен стоматолог без Здравна каса. Поне сега знам за какво плащам.

 • анонимен says:


  didi
  Имахме и ние подобна случка преди 3-4 г. с кварталния и иначе кадърен зъболекар, който надписваше извадени зъби и пулпити на деца до 18 г.Здр.каса му направи проверка може би по сигнал на някои родители като извика на преглед част от пациентите му, включително и сина ни. За наша изненада доста зъби бяха вече "излекувани".Това разследване обаче накара сина ни да се откаже от инициативата си да се погрижи за лечението си /отврати се детето/. В последствие изгониха доктора в глухата провинция на село, където явно пак бе проявил инициативност за пореден път, та следствените отново разровиха и нашите случаи с детските зъби, но човека е кадърен и запрашил за Канада…
  Поуката от разказа ми е: не се оставяйте да Ви манипулират така тарикатитете, търсете си правата. Здр.каса има стоматолози, които се самосезират и извършват проверка на зъбният Ви статус при такова фиктивно "лечение"

 • анонимен says:


  Петър
  Еха как ни нападнахте зъболекарите ех мразя да се обобщава така за всички.И при нас както и в всяка сфера има и черни овци.Наистина това си е измама с описването на книжките и трябва да се наказва ама хора гледайте какво подписвате .Много колеги описват по няколко манипулации за сметка на една но с по качествени материали.На този с пломбите от 2лв. мога да му кажа направо да се гръмне няма такава цена даже и за амалгама или един от най – евтините чехски материали Evicroll който е отвратителен после(аз мн.рядко го използвам) е наистина има хора който не могат да си позволят друго.За това колко взимат стоматолозите не е вярно(нашите цени са едни от най-ниските в Европа ако не са и най-ниските и то в пъти знам ще кажете то и заплатите са ниски в БГ ама техниката и материалите който използваме си ги купуваме на едни и същи цени като в другите страни) че ние взимаме много хирурзите взимат малко, макар че не всички хирурзи взимат малко.Много хора не смятат въобще разходите на стоматолога и си мислят че цената на материала е достатъчна за да сметнеш а инструментите,а ръкавици и маски, а игли спринцовки, лигавници,слюносмукатели , а медикаментите,а борчетата с които се пили(хубавите диамантени въобще не са евтини ), а разходите за ток вода и т.н.т. , а разтворите за дезинфекция , а апаратурата (който се поинтересува може да потърси из нета да види цените свят ще му се извие ) стол-юнит, стерилизатор-автоклав,фотополимерна лампа,турбини наконеяници, а заплатата на сестрата(ако я имаш) а труда който извършваме мога да продължавам да изреждал хммм то отстрани като гледаш е мн. лесно да коментираш.И пак ви казвам 2лв – пломба няма после защо ви падат пломбите или се появява кариес покрай нея.Колкото по ниска е цената толкова повече компромиси са направени за материали-качество за работата не коментирам но всеки знае че и финансовият стимул го има когато се стараем да си свършим добре работата.

 • анонимен says:


  Николай- Варна
  Ей, хора, отваряйте си очите !!! Плащате ли, искайте качество, лъжат ли ви , жалвайте се в РЗОК!

 • анонимен says:


  Относно написаното от "12. …
  Относно написаното от "12. анонимен – Петър
  30.01 19:25 " – Петре, преди да се оплакваш, че се обобщава, поне се ограмоти малко! Какъв зъболекар си и каква диплома за висше образование имаш, като пишеш "чехски" вместо "чешки". Такава ще ти е и работата !!!

 • анонимен says:


  никси
  Абе вие нали в България живеете. Кво се чудите-отидете в Щатите и давайте няколко хиляди долара и ще имате хубави зъбки.
  Тука кво искате. С 5 левчета да сте супер ли.
  Нема да стане. И да ви успокоя. Още по зле ще става.

 • анонимен says:


  бивш клиент
  Относно похвалените по-нагоре стоматологична клиника "Елица и Деница Пеневи". Аз съм им един от първите клиенти, още от както отвориха първият си кабинет преди няколко години. Отначало и аз бях много доволен – приятни са жените, човек добре се чувства при тях, правят красиви пломби. :)
  От както си отвориха новите кабинети и те станаха търговско ориентирани. Вече не са хора, които имат за основна цел да лекуват. Съкратиха си работното време и сега човек трябва или да си вземе отпуск или да излезе половин ден от
  работа за да бъде удостоен с честта да му обърнат внимание. Часовете ги раздават от месец за месец, имали много клиенти. Наскоро ходих 3 поредни месеца за да си правя 2 зъба. Аз съм решил да направя всичките си зъби да са безупрешни, но как да стене това като на човек му трябва поне година ако ги прави при тях, а се сещате, че за това
  време и други кариеси ще се появят.
  Нямат ценоразпис, нямат касов апарат. Цените се измислят наизуст, може би според човека, а и са много високи.
  Отивам и казвам "Май си счупих зъб, може ли да погледнеш?", тя поглежда устата набързо, казва че не съм cчупил, а след това се оказа, че това не е вярно. Накрая ми сервирват – "Дължиш 10 лева за прегледа", сранно като пак при тях ще си правя зъбите.
  Последния път след вадене на нерв ми остави зъба без пломба и ми даде час чак след 1 месец. Е това хуманно ли е да стоя 1 месец без дори тя да се увери, че ми е запълнен канала на зъба както трябва, а и не мога да ям от страната на зъба – боли.

 • анонимен says:


  до номер 16
  10 лева за преглед ти се струват много? напълно те разбирам. вчера платих 25 лева за да ми "прегледат" компютъра (макар че сам знаех какво му е).
  вход в дискотека по празници е 10 лева и нагоре. вие не сте свикнали сами да се грижите за здравето си и да отделяте пари за това.

 • анонимен says:


  ако някой…
  …започне да се пазари с мен, както историйката с 5-те лева по-горе, директно им се извинявам и затварям вратата. Знам колко струва моята услуга и знам какво желаят тези, които имат 5 лева. съжалявам, просто не мога да им го дам.

 • анонимен says:


  реалист
  Като се елиминират стоматолози,учили в Македония,Румъния,Молдова и къде ли не,защото това са посредствени хора,записани с пари,без конкурс и по същия начин завършили,ще останат истинските.И ще видите,че 99% са учили преди 10ноември-и са приети с конкурс!!! Изберете си един от тях и го посетете!!!

Галерия
img_0908 img_2599 dsc09315 bulgaria-russia_-volleyball-68 citroen-xantia-4 protest_orlov_most-63 img_2111 img_2442