Търсене
Всички публикации

Кратка съботна разходка – "по български"


Такова е обслужването в една от най-натоварените бензиностанции по магистрала "Тракия" – докато клиент мие стъклата на автомобил, двама служители на ОМВ (на заден план), скръстили ръце, сладко си бъбрят и наблюдават (а може би и коментират)  това, което всъщност е тяхна работа.

По същество – събота, ден за кратка разходка. София -Карлово – Хисар – Старосел – Панагюрище.

Куполът на църква в село, в района на Хисар:

Крепостната стена в Хисар – една табела, останала от едни други години. Или просто предупреждение, нямащо много общо с реалността:

Отново в Хисар – един забавен (с грешките в него) рекламен плакат:

По пътя за Тракийския комплекс в Старосел осъзнах как влияе високата надморска височина на точния мерник на туристите:

Празно кошче за боклук, а около него пълно с отпадъци. И това е направено от туристи, посещаващи тракийски храм… предполага се интелигентни и възпитани люде?!?!

Проект "Красива България":

Снимка от входа на Тракийския комплекс в Старосел:

Всеки любопитен турист, влязал в храма, може да забележи нестандартния подход, използван за освежаване на въздуха вътре. Така влезлият в молитвеното помещение човек, очакващ да се потопи в тракийската култура, забелязва окачено това хубаво "освежаващо" въздуха  произведение на цивилизацията, наречено скромно "Виолетка" :)

 

Посетителка, представила се за преподавател по латински и старогръцки език, оспори тракийския произход на комплекса и предизвика гневната реакция на уредничката, очевидно по-добре запозната с историята…
За по-детайлна снимка натиснете тук.

Грижещите  се за тракийския храм обитаваха този камион на възраст от около 50г.:

В задната част има древна тракийска винарна от Vв., пр. Хр. Означена е с табела – българска, от XXIв., след Хр. Табелата е тип "модерна", по специален проект на Министерство на културата с креативна насоченост:

По посока Панагюрище, по черен път водещ към друг тракийски храм…

… можете да се натъкнете на тази дружелюбна и гостоприемна по свой си начин указателна табелка:

Част от открития рудник в "Асарел Медет"…

… и медно сулфатното езерце в неговото подножие…

Кратката ми разходка завърши в среща с отчаяния призив на един автомобил да бъде измит от своя собственик ;)

8 Responses to “Кратка съботна разходка – "по български"”

 • furiika says:


  Ха-ха-ха!
  Смях в залта! :))) За жалост :(

 • mmmmmmmmm says:


  Малко тъжно,
  но и малко весело!
  Все пак разходка:)
  Весел ден!:)))

 • анонимен says:


  Sad
  Поздравления – чудесен кратък фоторепортаж, който за съжаление навява нерадостни мисли за нас, българите…Имам обаче една приятелска забележка за коментарите за кофите с боклук – когато боклукът е разпилян точно ОКОЛО кофата това е сигурен (99%) белег, че преди това е бил ВЪТРЕ в кофата, но е бил разпилян от някой помияр или котка :) Вярвайте ми, знам за какво говоря :) То бива "неточен мерник", обаче чак пък толкова…:) Определено ако някой не иска да си хвърли боклука в кофата би го хвърлил където и да е – а не точно ОКОЛО нея :) Поздрави!

 • thomas says:


  За бензиностанцията…
  Виж сега. Идеята на тези момчета, които очакваш да ти измият стъклото, особено пък тези в ОМВ, е да го правят, за да получат по някой лев бакшиш. За вече доста години опит те са установили, че българите бакшиши не дават, съответно и те не виждат за какво трябва да се морят. Всъщност чувал съм (без да ми се е случвало наистина), че ако те попитат дали искаш да ти измият стъклата, и кажеш не, може докато отидеш на касите, да ти забият и нещо в гумата, което да усетиш след 200-300 км под формата на спукана гума, но това са недоказани обвинения или може би проявлние на някаква мърша в стадото. Но желанието да получат пари си е съвсем, съвсем истинско. И да ти кажа, на фона на това, което виждам че е сходното желание в Щатите, където се мотам последните дни, това на нашите е направо наивно-добродушно.

 • анонимен says:


  най- ме кефи табелата,
  която изисква покана за гробницата!!!

 • анонимен says:


  пич, относно снимката на бензин…
  пич, относно снимката на бензиностанцията ще има да взимаш! Аз работя с тия хора и това което си написал са пълни глупости…. щото такива като теб дето ги говорят тия работи като дойдат там само мрънкат. А теб само да те сложа там да стоиш понякога и повече от 12 часа, сигурно и 5 няма да изкараш! а…. това за гумата….. е велико….. нали нема как да кажеш на жена ти, че напът към поредната запивка си спукал гума….. а може и да минеш с момчетата от бензиностанцията… "ми не им дадох бакшиш за прозореца….. и ето го резултата"…. никъде не го правят просто им е под достойнството да пукат гума на некъв тарикат дето те кара да му търкаш всички прозорци, и накрая едно мерси не ще да каже….
  Я вземи седни по някой чадър и си поръчай количка, че в тия жеги май яко те е напекло….
  Айде със здраве!

 • viovioi says:


  ))
  Само изискваме разни неща.А когато от нас някой нещо изисква се правим на интересни.Ами какво да се прави?Не сме толерантни и културни хора и това е.И векове да минат, няма съществено да напреднем в това отношение.По добре като турците и арабите да се харесваме такива каквито сме.Има нещо турско-арабско кодирано в нашите гени.Мъчно ще се поевропейчим.да..

 • blackroses says:


  аз като ви казвам,
  че за всичко са виновни туристите…

Галерия
img_0675 img_1322 img_1382 kulinaria_glaven_gotvach-11 bulgaria-russia_-volleyball-45 bulgaria-russia_-volleyball-56 citroen-xantia-24 img_2488